2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialAfacere „sindicală". De ce nu sunt locuri de cazare la Obârşia-Lotrului

Afacere „sindicală”. De ce nu sunt locuri de cazare la Obârşia-Lotrului

Mai multe hoteluri din Voineşti-Vidra, aflate în administrarea sindicatelor, ar putea fi naţiona-lizate la iniţiativa Ministerului Dezvoltării Regionale, care a investit deja 34 milioane euro în zonă.

Ministerul Dezvoltării Regionale inten-ţionează să naţionalizeze hotelurile din staţiunea Vidra, judeţul Vâlcea, hoteluri aflate în administrarea sindicatelor, a anunţat ieri Elena Udrea. Intenţia sa vine în contextul în care la 9 kilometri distanţă va fi dată în folosinţă – anul viitor – o pârtie de schi care va mai cuprinde o telegondolă, un telescaun, două teleschiuri, parcare de 400 de locuri, tunuri de zapadă.

 

Sindicaliştii nu pot lua credite

În acest moment, în apropierea pârtiei nu există nici un loc de cazare, dar acestea ar putea apărea la Vidra, localitate  unde se află un complex turistic administrat de Sind România, firma de turism a sindicatelor.  Problema o constituie faptul că, după Revoluţie, sindicaliştii nu au mai investit în acest complex, care acum se află, în cea mai mare parte, în paragină. Funcţionează doar vilele duble care au 100 de locuri de cazare, dar restul investiţiei – făcută integral în regimul comunist – şi care ar trebui să aducă staţiunii Vidra alte 1.000 de locuri de cazare nu a mai fost continuat de administratori.  Astfel, un hotel care ar fi trebuit să aibă şapte etaje şi alte trei minihoteluri, plus o sală de sport   se află în diverse stadii ale execuţiei, dar lipsa oricăror investiţii le-a deteriorat şi mai mult. „De prin ’77 nu prea s-a mai întâmplat nimic acolo, fiind în administrarea sindicatelor. Efortul nostru este ca prin modificarea legislaţiei să reuşim să aducem înapoi la stat această infrastructură pentru ca, în acelaşi timp cu finalizarea pârtiei de schi, să se reabiliteze şi infrastructura de cazare”, a spus Elena Udrea. La rândul său, liderul sindical Bogdan Hossu ne-a precizat că finalizarea lucrării ar costa 7 milioane euro, dar pentru asta ar trebui luat un credit de la bancă. Cum însă sindicaliştii sunt doar administratori şi nu proprietari, nu au ce să pună gaj pentru un eventual credit.

Clădirile rămân la stat

Documentele arată că sindicaliştii nu au primit şi dreptul de proprietate atunci când au moştenit patrimoniul UGSR, care cuprinde şi investiţia de la Vidra. Într-un decret din 1976 al Consiliului de Stat se spune că „toate clădirile, amenajările şi reţelele edilitare trec fără plată din patrimoniul statului român în proprietatea Uniunii Generale a Sindicatelor din România, iar terenul aferent să se transmită pe  o perioadă nedeterminată în folosinţa gratuită a aceleiaşi instituţii, el rămânând, în continuare, în proprietatea statului”.  Pornind de aici, justiţia  s-a pronunţat  în „cazul staţiunii Vidra”. La 15 octombrie 2009,  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a apreciat că în lipsa cadrului legal de transfer al dreptului de proprietate asupra bunurilor care au aparţinut Uniunii Generale a Sindicatelor din România (care a funcţionat înainte de 1989 n.red.), CNSRL Frăţia nu a dobândit niciodată dreptul de proprietate ci doar de administrare şi folo-sinţă. O situaţie similară o întâlneşti în staţiunea Voineasa unde confederaţiile sindicale şi-au împărţit patrimoniul.

Hoteluri şi pensiuni închise

Aici, CNSRL Frăţia deţine un minihotel care nu mai este func-ţio-nal de 10 ani şi care „are o problemă legată de apa menajeră. Mai avem şase vile care sunt în curs de atestare, încercăm să le dăm drumul până de Crăciun. Hotelul mare e la BNS alături de alte minihoteluri, dar nici unul nu primeşte turişti deoarece sunt în proces de autorizare la Ministerul Turismului”, explică Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa. Primarul din Voineasa, Gheorghe Dobrin, este categoric: „Sta-ţiunea are în mod normal 2.000 de locuri, iar acum este închisă pentru că aşa au decis sindicatele. În primăvară le-au îm-părţit între ei. Din 15 septembrie le-au închis, dar nu pentru lucrări sau renovări, ci aşa au decis ei. Am făcut adrese şi am vorbit cu ei să le deschidă, dar degeaba.”

Dobrin confirmă că prefectul de Vâlcea a făcut demersuri oficiale pentru  ca staţiunea Vidra să fie preluată de stat. „Ministerul Turismului sprijină demersul autorităţilor locale, iar în curând vom face acelaşi lucru cu patrimoniul sindical din Voineasa”.  

Pârtia din creierii munţilor

În ediţia de ieri, România liberă a explicat care sunt deficienţele pro-iectului de 34 milioane de euro, iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale în zona Vidra- Obârşia Lotrului: lipsa locurilor de cazare sau a căilor de acces. Aici Ministerul Dezvoltării construieşte o pârtie de schi ultramodernă în lungime de 12 kilometri.  Am putut constata la faţa locului că cel mai apropiat punct de unde poţi cumpăra ţigări sau apă minerală se află la cel puţin cinci kilometri de la baza pârtiei.  Trebuie spus că investiţia se află la 40 de kilometri de Petroşani şi la 100 de Vâlcea, venind prin Brezoi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă