21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAfacerea de jumătate de miliard de euro pe care statul o ratează...

Afacerea de jumătate de miliard de euro pe care statul o ratează în fiecare an

Piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat în noiembrie la 15%, în creştere faţă de lunile precedente. Nivelul contrabandei cu ţigarete se va situa în acest an la 15,2%, în urma creşterii înregistrate de acest fenomen în luna noiembrie, arată un studiu efectuat de firma de cercetare Novel.

„Un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de peste 30 milioane de euro”, spune Adrian Popa, director Corporate Affairs & Communications la BAT România. Ca atare, dacă ar elimina contrabanda bugetul statului s-ar îmbogăţi cu peste  450 de milioane de euro.

Contrabanda de acets tip a înregistrat un maxim în ianuarie 2010, respectiv 36,2% din piaţă, ca urmare a majorării semnificative a accizelor la ţigarete. Acest nivel însemna că, în cazul unei ţigarete vândute din trei, statul nu încasa accize, TVA, impozit pe profit, etc. Vânzările de ţigări „la negru” au scăzut continuu în 2010 şi în prima parte a anului în curs. Ulterior, comerţul ilegal cu ţigarete a început să scadă, astfel încât în martie 2011 se situa la sub 15%, iar în mai la 11,8%, conform studiului Novel. Contrabanda a crescut în iulie la 15,7% din piaţă, în septembrie a scăzut din nou la 11,8%, pentru ca în noiembrie să revină la nivelul anterior. Rezultă astfel o medie pe 2011 de 15,2%. 

Ce spun producătorii?

Gilda Lazăr, director la JTI România, crede că sunt mai mulţi factori ce explică creşterea contrabandei. „Este vorba, totuşi, despre o creştere de peste trei puncte procentuale în două luni. Aceasta ar putea fi cauzată de sezonalitate, de aşteptările legate de sfârşitul de an, precum şi de îngrijorarea populaţiei referitoare la adâncirea crizei economice, coroborată cu sporirea cheltuielilor în perioada de iarnă. Ar mai trebui adăugat că, în timp ce inventivitatea contrabandiştilor este inepuizabilă-acum se transportă ţigaretele ilegal şi cu deltaplanul sau pe sub apă-bugetele alocate de instituţiile competente ale statului pentru combaterea contrabandei, precum şi numărul lucrătorilor vamali şi ai Poliţiei de Frontieră s-au redus substanţial. A apărut şi o nouă tendinţă semnalată de autorităţi: din ce în ce mai multe ţigarete ieftine pătrund în spaţiul comunitar, inclusiv în Romania, prin Grecia”, spune  ea.

Adrian Popa speră să nu fie vorba despre o intrare pe un trend ascendent, ci despre o majorare temporară a nivelului contrabandei, determinată de factori conjuncturali. „Pentru ca piaţa neagră să scadă din nou este nevoie ca autorităţile să continue eforturile de combatere a comertului ilicit, care au dat rezultate până acum”, afirmă el.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Topor vechi de 4.000 de ani găsit de către miner din Gorj, la prima căutare cu detectorul de metale

Un topor vechi de aproximativ 4.000 de ani, din clasa „Tezaur“, a fost descoperit în comuna gorjeană Cătunele, într-o pădure din satul Lupoaia. Piesa este...

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...

Modificări în susținerea examenului de de Definitivat în învățământ

Ministerul Educației a anunțat că proba scrisă pentru examenul de definitivat din anul școlar 2024-2025 va avea loc mai devreme, pe 8 iulie 2025,...
Ultima oră
Pe aceeași temă