17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialUngaria: Misiunea FMI-UE a părăsit ţara mai devreme decât era prevăzut, în...

Ungaria: Misiunea FMI-UE a părăsit ţara mai devreme decât era prevăzut, în semn de nemulţumire

Delegaţiile Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunii Europene (UE), venite la Budapesta să discute un ajutor pentru Ungaria, au părăsit capitala astăzi, mai devreme decât era prevăzut, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de un proiect de reformă a băncii centrale locale, relatează presa ungară, preluată de AFP, potrivit Agerpres.

Delegaţiile FMI şi UE ‘au părăsit Budapesta vineri, în zori, înainte de finalizarea discuţiilor’, a relatat pe site-ul său săptămânalul economic HVG.

Conform articolelor din alte publicaţii, precum Origo sau Index, care se bazează pe surse ungare, dar şi de la Washington şi Bruxelles, discuţiile au fost întrerupte din cauza unui proiect de lege depus miercuri în parlamentul ungar, considerat un atentat la independenţa băncii centrale ungare.

‘Negocierile informale s-au terminat, iar negocierile oficiale nu vor începe decât în ianuarie’, a precizat pentru AFP serviciul de presă al guvernului ungar, fără a comenta informaţiile apărute în media.

Budapesta a început negocierile cu FMI şi UE pentru a cere un ajutor financiar, evaluat între 15 şi 20 de miliarde de euro, ca să facă faţă unei grave crize de refinanţare.

Această misiune nu reprezenta decât un prim contact, negocierile oficiale urmând să înceapă în ianuarie pentru a încheia un acord în februarie.

FMI, UE şi Banca Centrală Europeană (BCE) şi-au exprimat joi îngrijorarea privind noul proiect de reformă a Băncii Centrale Naţionale (MNB) care, în opinia instituţiilor internaţionale, i-ar ameninţa independenţa.

Textul prevede retragerea guvernatorului MNB a prerogativei de a-şi alege adjuncţii, sarcină care va reveni şefului guvernului.

De asemenea, proiectul de reformă prevede o extindere a consiliului monetar, care decide politica de dobândă, de la şapte la nouă persoane, crescând de asemenea de la patru la şase numărul de membri externi numiţi de parlament, unde formaţiunea Fidesz al lui Viktor Orban deţine o majoritate de două treimi.

În opinia guvernatoului MNB Andras Simar, recunoscut pentru faptul că este în conflict cu premierul, proiectul arată ca ‘o preluare totală de putere asupra băncii centrale’ de către guvern.

Cele mai citite

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă