10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialNoua Cortină de Fier a Europei va trece prin Ucraina

Noua Cortină de Fier a Europei va trece prin Ucraina

Degradarea rapidă ultimelor rămăşiţe de democraţie din Rusia şi creşterea tensiunilor dintre Moscova şi Occident prefigurează o nouă eră a confruntării între Est şi Vest. Noua Cortină de Fier va trece prin Ucraina, ţară în care preşedintele Viktor Ianukovici a creat un regim oligarho-militarizat de inspiraţie kaghebistă.

Summit-ul UE-Ucraina care va avea loc pe 19 decembrie ar trebui să pună capăt oficial aspiraţiilor Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene în momentul în care nu se va reuşi semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană. În pofida faptului că Polonia, ţară care deţine preşedinţia UE, face lobby intens pentru atragerea Ucrainei pe orbita europeană cu toate derapajele ei autoritare, Germania continuă să se opună ferm atâta vreme cât statul de drept se deteriorează rapid în Ucraina. Condamnarea Iuliei Timoşenko la şapte ani de închisoare în ciuda apelului UE de decriminalizare a acuzaţiilor la adresa fostului prim-ministru reprezintă o sfidare are nu va fi trecută cu vederea.

Condamnarea Iuliei Timoşenko nu este însă decât vârful iceberg-ului, care ascunde o realitate mult mai sinistră despre regimul Viktor Ianukovici. Potrivit unei analize realizate de Jamestown Foundation, sistemul Ianukovici se bizuie pe două structuri: prima constă într-o formă evoluată a aparatului oligarhic creat sub Leonid Kucima şi perpetuat sub Viktor Iuşcenko care duce Ucraina spre un capitalism de stat de tip rusesc. A doua este o „milito­craţie‘‘ bazată pe forţele de securitate (servicii secrete, armată, poliţie), guvernatori regionali şi parlament. Guvernul nu este decât un instrument de a menţine echilibrul între diferitele grupuri de interese din cadrul partidului prezidenţial, Partidul Regiunilor. Şi această a doua structură este copiată în fiecare din elementele sale după „verticala puterii” create de Vladimir Putin la Moscova.

Cele două structuri se între­pă­trund în reţele complicate cu ceea ce observatorii politici şi economici au numit, pe de o parte, „lobby-ul gazului” iar pe de alta „Familia”. Cel mai cunoscut şi important membru al „lobby-ului gazului‘‘ este Dmitri Firtash, un miliardar care deţine 45% din misteri­oasa companie RosUkrEnergo, cu sediul în Elveţia, intermediarul preferat de Gazprom în tranzacţiile cu gaz în Ucraina, dar şi (până nu demult) în Polonia sau Ungaria. În 2009, Iulia Timoşenko a încercat fără succes să elimine RosUkrEnergo de pe traseul Moscova-Kiev, iar în august acest an revista The Economist scria că în spatele procesului Iuliei Timoşenko s-ar afla Firtash, al cărui capital a crescut cu 540% de la alegerea lui Ianukovici în 2010. Firtash deţine, împreună cu şeful serviciului de securitate (SBU, fost KGB), Valeri Koroşkovski, cana­lul de televiziune Inter, cel mai apropiat lucru de Big Brother-ul lui Orwell din Europa.

„Familia” este condusă de fiul lui Ianukovici, Alecsandr, şi de unul din acoliţii tineri ai acestuia din urmă, un personaj sinistru asociat cu cel puţin două asasi­nate.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...
Ultima oră
Pe aceeași temă