Dacă nu aş fi decis să plec la studii în străinătate nu aş fi simţit nevoia acestor deliberări interioare asupra identităţii mele în raport cu ţara mea, iar obsesia de a face ceva pentru România mi-ar fi absorbit mult mai puţin timp şi mult mai puţină enegie. Dar ar fi fost posibile aceste fapte dacă nu aş fi plecat din România? Categoric, nu!
5 noiembrie 2011. Are loc Harvard Leadership Conference, un important eveniment din seria aniversării a 375 de ani de la înfiinţarea Universităţii Harvard. Fac parte din comitetul de organizare, alcătuit din doctoranzi de la cele 12 şcoli ale universităţii, şi reprezint Harvard Graduate School of Arts and Sciences. Tema este „Colaborare pentru schimbare” şi conferinţa reuneşte studenţi de la toate universităţile strălucite din Boston. Deşi intrarea nu e gratuită, participarea depăşeşte, încă de la prima oră, toate aşteptările. În cadrul „spaţiului studio” pe care îl coordonez, am iniţiat şi organizat tema „Strategii transnaţionale. Cariera dincolo de statul naţional”, direcţiile dezbaterilor urmărind dimensiunea transnaţională ca multiplu avantaj într-o carieră: 1. ca experienţă de viaţă care emancipează individul de constrângerile impuse de graniţele statului naţional; 2. ca sursă de creativitate şi de inspiraţie artistică; 3. ca resursă logistică pentru lideri şi organizaţii al căror scop este formarea unor echipe multinaţionale de experţi; 4. ca agendă de cercetare pentru proiecte care valorizează şi transcend în acelaşi timp spaţiile specifice. S-a studiat amplificarea problemelor la scală transnaţională, căutându-se modalităţile prin care putem dezvolta soluţii transnaţionale în abordarea şi depăşirea încercărilor pe care le aduce era globalizarii. Invitaţii mei sunt LIDERUL – domnul Sebastian Burduja (preşedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate), ARTISTUL – domnul Matei Varga (pianist) şi CERCETĂTORUL – domnul Harris Mylonas (profesor la Georgetown University şi colegul meu la Academia Harvard).
Evident, după experienţa deosebită a acestei conferinţe, aştept cu tot interesul conferinţa „Leadership Studenţesc 2011″, organizată la Washington, D.C., de Liga Studenţilor Români în Străinătate, pe 9-10 decembrie, proiect susţinut de către Ambasada României în SUA şi de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Studenţi români de la cele mai mari universităţi americane vor dialoga pe teme ca dezvoltarea durabilă a României sau succesul studenţilor români din SUA, reorientarea spre ţară constituind legătura dintre aceste teme. Conferinţa propune ajutor pentru noii veniţi în adaptarea la un climat nou, oferirea unei baze de orientare academică şi profesională, păstrarea unei legături profunde cu ţara şi promovarea imaginii României viitoarelor generaţii de factori decizionali americani.
Articolele pentru România liberă şi un interviu la TVR (realizator – doamna Irina Păcurariu) constituie alte dovezi că mă gândesc la România, ca să nu mai vorbim de obişnuitele prezentări ale unor fragmente din teza mea de doctorat, în care ţara noastră e mereu prezentă.
Aş vrea să mă întorc pentru a lucra în România? Sigur că da, la primul apel o voi face. Dacă România va avea nevoie de mine, nu voi ezita. Deocamdată fac mai mult pentru România decât dacă aş locui acolo.
Ruxandra Paul este doctorand şi bursieră a Departamentului de Ştiinţe Politice la Universitatea Harvard