2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăGDPRCu cât se scumpeşte sănătatea

Cu cât se scumpeşte sănătatea

Sistemul de coplată în sănătate va intra în vigoare în maximum două luni. Potrivit noilor prevederi legale, dacă veţi avea ghinionul să vă îmbolnăviţi des, aţi putea cotiza la sănătate cu până la echivalentul unui salariu pe an.

 

Pregătiţi-vă să plătiţi mai mult pentru Sănătate de la anul. A fost introdusă coplata în sistemul asigurărilor de sănătate, prevederea fiind recent publicată în Monitorul Oficial. Această hotărâre, luată de Ministerul Să­nă­tăţii la presiunile FMI şi ale Băncii Mondiale, pregăteşte intrarea asigurărilor private de sănătate. Oficialii presupun că doar aşa românii vor învăţa să plătească pe chitanţă pentru serviciile medicale primite. Cum va funcţiona mai exact această coplată, cât vom plăti pentru serviciile medicale şi cine va fi scutit de noua taxă?

 

Când va intra efectiv noua taxă în vigoare?

Publicarea legii în Monitorul Oficial a fost doar primul pas pentru introducerea coplăţii. Urmează elaborarea normelor de aplicare. Acestea trebuie să fie gata în 60 de zile. Aşadar, teoretic, fiecare cetăţean care ajunge la medic peste două luni va trebui să plătească în plus pentru serviciile medicale.

Cât vom plăti şi pentru ce servicii?

În forma în care este legea acum, se arată faptul că plata în plus pentru serviciile medicale (coplata) nu are voie să depăşească a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale. Asta înseamnă că nu veţi da mai mult de un salariu pe an la sănătate. „Dacă aveţi nevoie de servicii medicale, plătiţi, iar dacă nu, nu plătiţi, ci rămâneţi doar cu contribuţia obligatorie”, explică medicul Vasile Cepoi, de la Direcţia de Sănătate din Iaşi. Potrivit infor­ma­ţiilor furnizate de oficiali până acum, o vizită la medicul de familie nu va costa mai mult de 5 lei, una la specialist va fi 10 lei, analizele de sânge, 7 lei, o săptămână de internare în spital, aproximativ 100 de lei. Nu se va plăti nimic în plus pentru naş­tere, pentru şedinţele de chimioterapie, radioterapie, hemodializa, dializă, tratamente pentru diabet, cancer, hepatită.

Cum vom plăti?

Plata serviciilor medicale se va face printr-un „tichet moderator pentru sănătate”. Acesta va semăna cu cel pe care l-aţi primit prin poştă atunci când a intrat în vigoare programul „Analize pentru toţi”. Cu tichetul respectiv veţi merge la doctorul de familie, veţi fi consultat şi în loc de bani, veţi lăsa cartonul. Restul procedurii nu se cunoaşte până la acest moment. „Probabil vom merge cu aceste cartoane la Casele de Asigurări şi funcţionarii de acolo vor trata mai departe cu asiguraţii şi îi vor înştiinţa cât au de plată în plus, pe lângă contribuţia obligatorie de 5,5%”, spune medicul de familie Sever Oană, aminitind că MS şi CNAS nu au făcut până acum nicio pregătire pentru introducerea acestei legi. Medicii de familie sunt de părere că această schimbare nu face altceva decât să sporească birocraţia din sistem.

Cine va fi scutit de plată?

Pensionarii care câştigă sub 700 de lei pe lună, copiii, tinerii de până la 26 de ani care nu încasează venituri, studenţii, dacă nu lucrează, bolnavii cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hepatita, HIV), dacă nu realizează venituri din muncă. În total, potrivit estimărilor MS, ar fi vorba de 7 milioane de persoane.

O asigurare privată vă va scuti de coplată?

Nu. Veţi avea de plătit o asigurare obligatorie pentru o serie de servicii de bază, veţi achita o coplată pentru aceste servicii de bază (vizita la medicul de familie, analize, ecografii, radiografii, urgenţe) şi, dacă doriţi, veţi încheia şi o asigurare privată pentru a beneficia de servicii de fizioterapie, masaj medical sau investigaţii mai complexe (rezonanţă magnetică, tomograf).  

Cât costă la alţii

Germania

10 euro consultaţia în policlinică

10 euro ziua de spitalizare

5 euro pentru o reţetă

Franţa
 
20% pentru serviciile medicale de spital

40% pentru cele de laborator

30% pentur serviciile din policlinică

Estonia

3 euro consultaţia în policlinică

1,5 euro ziua de spitalizare

Cehia

2 euro consultaţia în policlinică

2 euro ziua de spitalizare

2 euro pentru serviciile de urgenţă

Croaţia

1,5 euro consultaţia în policlinică

1,2 euro ziua de spitalizare

4 euro pentru serviciile de urgenţă

Cele mai citite

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...
Ultima oră
Pe aceeași temă