3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialRegizorul Alexandru Tocilescu a murit la spitalul Floreasca. Valentin Uritescu: Era un...

Regizorul Alexandru Tocilescu a murit la spitalul Floreasca. Valentin Uritescu: Era un om de o inteligenţă sclipitoare cu un tăiş fin al observaţiilor şi a ironiilor

Regizorul Alexandru Tocilescu a murit la vârsta de 65 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente, marţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale.

Surse medicale au declarat că regizorul, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoză din tratamentul prescris pentru tulburările cardiace cu care fusese diagnosticat.

Regizorul a fost transportat la spital şi, timp de mai multe ore, medicii au încercat resuscitarea lui. Din păcate, tratamentul trebuia luat foarte riguros, doza ingerată putând fi fatală.

În afară de o maladie cardiacă, regizorul suferea, printre altele, şi de o insuficienţă renală, pentru care făcea dializă de mai multă vreme.

Sunt profund tulburat. De Tocilescu mă leagă anii petrecuţi la Piatra Neamţ. A fost pentru mine un spirit foarte special. Venea la ora 3 noaptea la Piatra Neamţ şi suna la uşă. Mă sculam şi îl întrebam ‘Ce faci, mă?’ şi îmi zicea ‘Mă plictiesc!’. Era un om de o inteligenţă sclipitoare cu un tăiş fin al observaţiilor şi a ironiilor” a declarat actorul Valentin Uritescu.

„Îmi pare foarte rău. A fost un regizor foarte talentat şi autorul unor spectacole cu adevărat remarcabile. Este o perioadă în care regizorii dispar. Sunt pierderi grele pentru teatrul românesc. Am învăţat de la el că teatrul are menirea de a educa”, a spus actorul Victor Rebengiuc.

„Ştiam de boala lui, am lucrat cu el. Îl vedeam cu pleca pentru dializă. Îl aşteptam cu toţii în platou, cu acelaşi zâmbet uşor sarcastic. O fiinţă specială, mai mult un persoanaj decât un regizor”, a precizat actriţa Florina Cercel.

Alexandru Tocilescu s-a născut pe 27 iulie 1946 şi a fost unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români.  În 2002 a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate, în 1999 fiind premiat cu această distincţie pentru spectacolul „O noapte furtunoasă”. A primit, de asemenea, premiul pentru „cea mai bună regie” cu piesa „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu” la Festivalului Comediei Româneşti (2006).

Printre filmele regizate de Alexandru Tocilescu se numără „Bani de dus, bani de-ntors” (2005), „Ultima haltă în Paradis” (2002) şi „Tristeţea vânzătorului de sticle goale” (1981).

Alexandru Tocilescu este primul regizor care a primit o stea pe „Walk of Fame”, în Piaţa Timpului din Bucureşti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă