17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialBorbely: Anul acesta s-a cheltuit un milion de euro pentru curăţarea algelor...

Borbely: Anul acesta s-a cheltuit un milion de euro pentru curăţarea algelor de pe plaje

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, la Constanţa, că în acest an a fost cheltuit aproximativ un milion de euro pentru strângerea de pe plaje a algelor, care apar din cauza poluării apelor mării în urma nutrienţilor ajunşi în mare din cauza lipsei sistemelor de canalizare, potrivit Mediafax.

Laszlo Borbely a spus, la deschiderea lucrărilor Conferinţei „Protecţia mediului în regiunea Mării Negre – o necesitate pentru dezvoltarea durabilă”, că, „aşa cum a demonstrat experienţa ultimilor ani”, indiferent de ceea ce facem costurile de mediu trebuie suportate de cineva.

„Vă dau un exemplu. Se discută foarte mult de alge, dar să nu credeţi că ele apar aşa, din senin. Ceea ce nu prea se spune este că această înflorire algală excesivă se datorează cantităţilor foarte mari de nutrienţi descărcaţi în mare din cauza lipsei sistemelor de canalizare şi a staţiilor de epurare. Aceste alege sunt mult mai numeroase decât în alţi ani. Numai anul acesta s-au cheltuit extraordinar de mulţi bani numai pentru adunarea algelor. Circa un milion de euro pentru a le aduna în fiecare noapte, cu nu ştiu câte utilaje, pentru ca turiştii să poată, cât de cât în condiţii civilizate, să meargă la plajă”, a spus ministrul Mediului.

El a susţinut că pentru reducerea poluării Ministerul Mediului şi Pădurilor a promovat un număr mare de proiecte pentru îmbunătăţirea calităţii apelor, atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat şi Fondul pentru Mediu şi că va continua să menţină acest tip de proiecte ca proiecte prioritare şi pe perioada de programare bugetară 2014 – 2020.

„Avem 3,5 miliarde de euro în POS Mediu pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă în toată ţara. Sunt cele cele mai mari proiecte, în afară de autostrăzi. Din 60 de lucrări monitorizate de Uniunea Europeană mai mari de 20 de milioane de euro, 54 sunt aceste proiecte. Constanţa şi Ialomiţa au un proiect de 192 milioane de euro. Plus o zonă pentru Eforie. Înseamnă peste 200 milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă. Ceea ce înseamnă şi o apă mai curată în zona Mării Negre pentru că se vor face aceste investiţii”, a afirmat Borbely.

În acest context, el a mai spus că România trebuie să se mobilizeze pentru a putea beneficia de fonduri europene pentru protecţia mediului.

„Sunt semnale că Uniunea Europeană va acorda foarte multe fonduri pentru mediu şi biodiversitate în bugetul pentru 2014 – 2020, astfel că trebuie să ne pregătim temeinic pentru perioada următoare. De asemenea, Sinergia Mării Negre nu trebuie să rămână doar un plan schiţat pe hârtie, ci trebuie să acţionăm în sensul transformării ei într-o strategie care să fie apoi implementată cu scopul protejării mediului marin”.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a deschis, marţi, la Constanţa, lucrările Conferinţei „Protecţia mediului în regiunea Mării Negre – o necesitate pentru dezvoltarea durabilă”, organizată de MMP şi InterCity Magazin.

Pe agenda evenimentului se găsesc subiecte referitoare reducerea eroziunii costiere, noile cerinţe de protecţia mediului conţinute în directiva UE privind strategia marină, impactul schimbărilor climatice asupra proiectelor de infrastructură şi asupra mediului marin, strategia UE pentru regiunea Dunării.

Cele mai citite

Stefano Pioli, noul antrenor al lui Al-Nassr după demiterea lui Luis Castro

După un start de sezon sub așteptări, Al-Nassr l-a demis pe Luis Castro și l-a numit pe italianul Stefano Pioli drept noul antrenor principal. Al-Nassr,...

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă