Consilierii generali au respins, luni seară, proiectul privind împuternicirea consiliilor locale ale celor şase sectoare de a-şi înfiinţa structuri de specialitate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, scrie Mediafax.
Potrivit proiectului, în 45 de zile de la data intrării în vigoare a deciziei, consiliile locale ale sectoarelor ar fi trebuit să înfiinţeze structuri de specialitate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Capitală.
Totodată, proiectul prevede înfiinţarea de adăposturi pentru câinii comunitari din Capitală, care vor fi administrate de Consiliile locale ale celor şase sectoare, prin structurile de specialitate înfiinţate în acest scop.
Prin acest proiect se urmăreşte sterilizarea tuturor animalelor abandonate din Capitală, retragerea de pe stradă a câinilor comunitari, evidenţa clară a acestora şi controlul lor epidemiologic, precum şi „asigurarea unui mediu de viaţă sănătos şi sigur în Capitală”.
PDL Bucureşti l-a acuzat pe primarul Sorin Oprescu că taie 2,2 milioane de lei de la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, împiedicând rezolvarea situaţiei câinilor fără stăpân din Capitală, iar, în schimb, cheltuieşte bani pentru ghivece, raţe, lebede sau ceasuri de aur.
La rândul său, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a apreciat că „este pripit” să se ia în discuţie trimiterea către sectoare a responsabilităţii privind câinii comunitari, până când nu sunt stabilite o strategie şi bugetul necesar în acest sens. Atănăsoaei a declarat că legea nouă nu schimbă situaţia, consiliile locale fiind obligate să construiască şi să suplimenteze adăposturi, iar primarii de sectoare, cu excepţia primarului Sectorului 1, a cărui poziţie nu o cunoaşte, nu şi-ar asuma obligativitatea în acest sens dacă nu sunt şi bani destinaţi pentru câinii vagabonzi.
Directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Robert Lorentz, a declarat, luni, că pe lângă cei 40.000 de câini sterilizaţi care se află pe străzi, mai sunt alţi 10.000 nesterilizaţi, din care 5.000 sunt femele, sperând să fie sterilizate toate până în primăvara anului viitor.
Robert Lorentz a precizat că autoritatea continuă campania de sterilizare a câinilor fără stăpân. ASPA are doar doi hingheri şi urmează să angajeze un al treilea, având în vedere că atunci când Traian Băsescu era primar erau 70 de hingheri, a mai spus Lorentz.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie, Legea privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi „cipaţi”.
Consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.
Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizeză în actul normativ.