Pakistanul îngroapă astăzi 24 de militari, omorâţi de trupele NATO într-un raid aerian, care a provocat o gravă criză în relaţiile dintre Pakistan şi Statele Unite, relatează Associated Press (AP), potrivit Yahoo News.
Incidentul care a avut loc ieri a fost considerat o provocare a Statelor Unite la adresa Pakistanului, care a înfuriat populaţia şi autorităţile, în condiţiile în care relaţile Washington-Islamabad s-au înrăutăţit, după ce americanii au intrat fără permisiune pe teritoriul Pakistanului, în operaţiunea în care a fost omorât bin Laden, în mai.
Statele Unite şi NATO încearcă să detensioneze situaţia, însă morţile soldaţilor înrăutăţesc şi mai mult relaţiile dintre Washington şi Islamabad.
Ieri, mai multe avioane NATO au atacat două avanposturi pakistaneze, aflate la graniţa cu Afganistanul, omorând 24 de militari. Oficialii pakistanezi susţin că atacul nu a fost provocat.
„A fost un incident neintenţionat”, a punctat secretarul-general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, adăugând că el sprijină investigaţia pe care o derulează NATO în acest moment. „Vom afla ce s-a întâmplat şi ne vom învăţa lecţia”, a asigurat Rasmussen, într-o declaraţie de presă.
Cu toate astea, foarte mulţi pakistanezi consideră că militarii lor luptă într-un război care nu serveşte decât intereselor occidentalilor şi prejudiciază interesele ţării.
Acordurile Pakistanului cu SUA, reconsiderate
„Statele Unite înjunghie în spate Pakistanul, încă o dată”, titra cotidianul Daily Times, reflectând atitudinea oamenilor din Pakistan faţă de americani.
Televiziunile pakistaneze au transmis imagini cu coşciugele învelite în steagul naţional, verde cu alb, la comandamentul regional din Peshwar. Ministrul de Externe pakistanez i-a telefonat secretarului de Stat american, Hillary Clinton, în această dimineaţă, exprimând „furia profundă pe care o simte Pakistanul”.
„Acest eveniment anulează progresele făcute în relaţia dintre cele două ţări şi forţează Pakistanul se revadă termenii înţelegerii cu NATO”, a declarat ministrul de Externe Hina Rabbani Khar. Mai mult, ministrul i-a cerut lui Clinton ca Statele Unite să elibereze o bază aeriană din Pakistan, Shamsi.
De asemenea, Pakistanul a închis toate căile de aprovizionare a trupelor NATO din Afganistan, prin tranzitarea teritoriului său.
În plus, 500 de membri al celui mai influent partid religios din Pakistan, Jamaat-e-Islami, au protestat în zona tribală în care s-a produs bombardamentul. „Jos cu America” şi „Jihad-ul este singurul răspuns pentru America” au fost două dintre lozincile strigate de ei.
Mai mult, Pakistanul îşi va reconsidera poziţia privind acordarea sprijinului NATO în conflictul cu Afganistanul. „Ne-au atacat fără nici un motiv şi au omorât soldaţii care dormeau„, a punctat un oficial pakistanez.
În zona în care a avut loc bombardamentul, districtul tribal Khyber, Baizai, graniţa nu este bine delimitată, au spus oficialii americani. Pakistanul este o rută vitală pentru NATO, pentru că mai mult de jumătate din proviziile pentru trupele din Afganistan sunt transportate prin Pakistan.
„Guvernul e prea laş”
Un incident similar a avut loc la sfârşitul lunii septembrie 2010, când doi pakistanezi au murit , iar autorităţile au blocat accesul trupelor NATO spre Afganistan timp de zece zile. Relaţiile dintre Islamabad şi Washington s-au înrăutăţit în urma operaţiunii SUA, în care a fost prins şi omorât liderul al-Qaeda, Osama bin Laden.
Pakistanul a condamnat atunci operaţiunea secretă, calificând-o drept o violare a suveranităţii, în timp ce SUA îi suspectau pe unii agenţi secreţi pakistanezi că îl protejau pe şeful al-Qaeda. Când bin Laden a fost capturat pe teritoriu pakistanez, oficialii americani au spus că militarii pakistanezi sunt un aliat pe care nu se pot baza.
Armata pakistaneză, care este una din cele mai numeroase din lume, poate profita de evenimentele recente pentru a câştiga din nou credibilitate, comentează AP. Pe de altă parte, Pakistanul are nevoie de ajutoarele americanilor, în valoare de miliarde de dolari, iar Washingtonul crede că Islamabadul îl poate ajuta să aducă pacea în Afganistan până în 2014., punctează AP. „Incursiunile americanilor pe teritoriul nostru au devenit o rutină şi am devenit atât de dependenţi de ei, aşa că trebui să rânjim şi să suportăm”, scria un editorialist în zaiarul pakistanez Express Tribune.
„Pakistanul e mai important decât banii. Guvernul ar trebui să oprească toate transporturile NATO, ca ei să vadă importanţa ţării noastre”, a spus un şofer pakistanez care conduce vehiculele NATO în Afganistan. Alţi pakistanezi spun că autorităţile nu vor rezolva situaţia. „Guvernul e prea laş. Nu vor face nimic. S-a mai întâmplat asta în trecut şi n-au făcut nimic”,a spus patronul unui magazin din Peshawar.