Primarul Constanţei, Radu Mazăre, se declară pentru eutanasierea câinilor de pe străzi, spunând că este mai bine ca el să omoare câinele decât să se îmbolnăvească, după ce este muşcat, şi să facă injecţii în burtă „în nişte condiţii groaznice”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Radu Mazăre a spus, joi, într-o conferinţă de presă, că iubeşte animalele, dar că în niciun oraş din lume nu a văzut câini pe străzi.
„Chestiunea asta este foarte relativă pentru că ţine de suflet. Când merg cu bicicletă şi sare să mă muşte aş vrea să-i omori, când văd într-un reportaj prin ce chinuri trec, aş vrea să nu-i omori, că iubesc animalele. Cred că până la urmă într-un oraş nu ar trebui să existe. Cred că ar trebui omorâţi, n-am văzut în occident nicăieri câini comunitari. Îi văd pe occidentalii care vin şi ne învaţă pe noi că ar trebui să păstrăm câinii, dar la ei nu am văzut niciodată niciun câine. (…) Eu n-am nimic cu câinele, dar de ce ne muşcă? Văd că nu avem nimic cu pisicile, noi vrem să omorâm câinii pentru că ne muşcă. Şi decât să mă muşte pe mine şi să mă îmbolnăvesc eu şi să fac injecţii în burtă în nişte condiţii groaznice, mai bine îl omor pe câine, că asta-i viaţa, eu sunt mai puternic decât câinele. Că, dacă ar fi după el, m-ar muşca şi m-ar mânca până la urmă. El se gândeşte că mă doare când mă muşcă pe mine?”, a mai spus Mazăre, care a mărturisit însă că nu a fost muşcat de niciun câine.
El a mai spus că o decizie în ceea ce priveşte câinii comunitari din Constanţa va fi luată numai după ce populaţia va fi consultată în acest sens.
„O să consultăm populaţia şi în funcţie de ce vrea populaţia aia o să facem. Sunt pentru legea asta, v-am mai spusm, dar să decidă lumea. Aşa cum am consultat populaţia pentru buget, o s-o consultăm şi pentru câini. Vom face sondaj şi oamenii vor putea vota şi pe siteul Primăriei. Vrea să-i omorâm, îi omorâm, vrea să-i lăsăm vii, îi lăsăm vii, în niciun caz nu o să prindem câini şi o să-i întreţinem noi din banii Primăriei”, a adăugat Mazăre.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, după mai multe săptămâni de amânări, cu 168 de voturi „pentru”, 111 voturi „împotrivă” şi 14 abţineri, Legea privind câinii comunitari.
Proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân, adoptat marţi de deputaţi, prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi „cipaţi”.
Potrivit prevederilor adoptate de deputaţi, consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.
Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari.
În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizeză în proiect.
Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere în cuantumul stabilit prin hotărâre de consiliul local.
În cazul câinilor nerevendicaţi, se prevede posibilitatea adoptării acestora în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor.
Adoptarea câinilor din adăposturi trebuie să se facă în anumite condiţii, cum ar fi prezentarea dovezii spaţiului cu condiţii corespunzătoare de creştere şi adăpostire, a resurselor materiale necesare pentru întreţinere, a acordului asociaţiei de proprietari sau vecinilor în cazul adoptării a mai mult de doi câini, precum şi achitarea unei taxe stabilită de consiliul local, înregistrarea imediat după adopţie a câinelui în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.
Proprietarii vor avea obligaţia identificării câinilor prin microcipare sau alt mijloc.
Câinii cu vârsta de până la cinci luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni.
Proiectul de lege mai prevede că, după examinarea de către medicul veterinar, câinii fără stăpân grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi şi cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii se eutanasiază în termen de trei zile lucrătoare.
Revendicarea, adoptarea şi returnarea câinilor în teritoriu se vor putea face numai după ce aceştia au fost consultaţi de medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Naţională Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.