Primarul Constanţei, Radu Mazăre, acuză Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) că blochează achiziţii ale Primăriei, care vrea să cumpere lemne de foc pentru populaţie, dar şi cadouri pentru copii cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Edilul a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Guvernul a modificat legislaţia astfel că orice achiziţie realizată de administraţiile locale trebuie supervizată de către ANRMAP, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Guvernul Boc a modificat legislaţia şi orice fel de achiziţie o face Primăria trebuie să fie supervizată şi acceptată de către ANRMAP. Noi trimitem documentaţia acolo, ei o citesc, ne-o trimit înapoi dacă nu e bună şi dacă e bună dau drumul la procedura de achiziţie prin sistemul electronic SEAP. Pentru lemne şi pentru jucăriile pe care le dăm copiilor documentele stau la ANRMAP de 24 de zile şi nu am primit niciun răspuns. În mod normal, conform legii, în termen de maximum 14 zile de la data primirii documentaţiei în SEAP ANRMAP are obligaţia de a emite autorităţii contractante acceptul în vederea realizării licitaţiei. O să ne îndreptăm în instanţă să-i obligăm să ne dea acest răspuns”, a afirmat Radu Mazăre.
El a mai precizat că până atunci aproximativ 6.000 de persoane care se încălzesc cu lemne şi care urmau să primească un ajutor de încălzire din partea Primăriei Constanţa vor suferi de frig.
„Este tipic şi caracteristic României şi conducerii superbirocratizate şi tembele pe care o face actualul Guvern. Nu se poate aşa ceva. Am 2.000 de familii care aşteaptă lemne, înmulţit cu trei, cât punem o medie de familie, înseamnă 6.000 de oameni care stau în frig pentru că cei de la Bucureşti nu acceptă să facem noi achiziţia”, a afirmat primarul Constanţei.
El susţine că există mii de cereri la ANRMAP din partea administraţiilor locale din întreaga ţară şi că doar patru pe zi primesc răspuns.
„Am înţeles că acolo există mii de cereri, iar ei dau drumul la câte patru pe zi, în toată România. (…) Din informaţiile mele neoficiale sunt 6.000 de cereri, care sunt ajunse la ANRMAP şi ei rezolvă patru pe zi. Vă dau un exemplu, una din cererile noastre are numărul 4.151 şi ei ne-au spus telefonic că sunt la o mie şi ceva”, a mai spus Mazăre.
El a explicat că există două variante pentru această situaţie, fie nu sunt suficienţi oameni pentru această procedură, fie este o procedură a Guvernului Boc pentru încetinirea acestor cheltuieli.
„Ori nu au oameni şi atunci sunt proşti când au gândit sistemul şi nu l-au făcut funcţional, ori este o directivă dată de Boc ca să încetinească şi să nu se facă aceste cheltuieli în acest an ca banii să rămână în bugetele locale şi în trezorerii”, a mai spus Mazăre.