Matei Brătianu, parlamentar PSD de Constanţa, s-a aflat în incompatibilitate până în septembrie 2011, pentru că a deţinut şi funcţia de Preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate. Brătianu a fost ales în Parlament în 2008, la două luni după ce fusese numit în funcţia de şef al sindicatelor Poştei.
Calitatea de deputat şi senator este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, secretar şi trezorier al federaţiilor şi confederaţiilor sindicale, conform legislaţiei româneşti. Legea privind transparenţa în exercitarea funcţiilor publice a fost modificată anul acesta pentru a nu mai permite liderilor sindicali să fie aleşi în Parlament. În momentul votului pe modficarea legislativă, Brătianu a fost printre cei care s-au pronunţat împotrivă.
Persoanele faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate nu mai au dreptul să exercite o funcţie publică pentru o perioadă de 3 ani. Brătianu are 15 zile la dispoziţie pentru a contesta decizia. Brătianu a intrat în politică în 2008, când a candidat pe listele PSD pentru un mandat de deputat. Numele său a devenit însă cunoscut din cauza activităţii sindicale.
Între 1991 şi 2008, el a avut mai multe funcţii de conducere în cadrul Blocului Naţional Sindical – preşedinte, vicepreşedinte, secretar general şi prim-vicepreşedinte. În octombrie 2008 a fost numit preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii, funcţie pe care a deţinut-o până în 22 septembrie 2011.
Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, Brătianu a avut în 2010 venituri de 52.261 de lei de la Camera Deputaţilor, iar indemnizaţia de lider sindical s-a ridicat la 11.904 lei. Parlamentarul mai deţine o casă şi un apartament, două terenuri intravilane şi unul agricol în Ilfov şi economii de aproximativ 58.500 de euro.
Brătianu a votat în Parlament împotriva creşterii transparenţei în exercitarea funcţiilor publice.