Lumea savanei africane, dezvăluită de Animal Planet, Discovery şi National Geographic, arată o luptă crâncenă nu numai între prădători şi victime, ci şi între prădătorii înşişi. Dacă vânează singur, un mare prădător nu-şi poate savura, după efortul făcut, prada, căci i-o fură prădători mai mici care vânează în haită. Şi dacă nu vin aceştia, se năpustesc din văzduh vulturii pleşuvi care lichidează tot.
Mărturisesc că n-am putut să nu mă gândesc la acest tâlc al luptei dintre prădători din savana africană când am auzit de noile episoade ale bătăliei pe ce a mai rămas dintr-una dintre puţinele „gazele”: Hidroelectrica.
După ce statul a devenit minoritar la Fondul Proprietatea, „băieţii deştepţi” de aici care au câştigat majoritatea (că doar nu era s-o fi luat foştii proprietari abuziv deposedaţi de regimul comunist, pentru a căror despăgubire, chipurile, s-a constituit Fondul Proprietatea!) au pornit furibund să toace până la os întreprinderile de stat care hrănesc această instituţie a jafului şi pierzaniei naţionale. Au dat în judecată Romgaz pentru că şi-a permis ca, în semn de solidaritate cu cei afectaţi de măsurile de austeritate adoptate de Guvern şi care nu i-au afectat şi pe cei de la Romgaz, să doneze bugetului statului o parte din profit. Dar, vai!, donaţia încurca treburile „băieţilor deştepţi” de la Fondul Proprietatea. Mai rău, aceştia au pus beţe peste beţe în roate pentru blocarea proiectelor guvernamentale de constituire a două mari companii energetice de stat (nu noi, ci din firâmituri), ceea ce ar fi împiedicat însă jecmănirea de către ei în continuare a „gazelelor” energetice româneşti (Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica). Şi, la presiunea „prietenilor” lor de la FMI, proiectele cu pricina au fost abandonate de către Guvern!
Drumul era astfel deschis pentru pasul următor, mult mai important, respectiv pentru ceea ce ar putea fi denumit fără echivoc desfiinţarea statului român. „Băieţii deştepţi” de la Fondul Proprietatea, de-acum străini, vor să capete undă verde de a vinde direct, cui vor şi când vor, nu doar ceea ce deţin, ci şi chiar ceea ce administrează în numele altor deţinători. Este vorba îndeosebi de pachetele minoritare din „perlele Coroanei” care au mai rămas deocamdată în proprietatea majoritară a statului român: Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica. Statul a cedat mai demult pachete minoritare de acţiuni la aceste companii în favoarea Fondului Proprietatea. Când Fondul Proprietatea vrea să le vândă către alţi speculatori bursieri, trebuie, potrivit reglementărilor în vigoare, aprobări din partea adunărilor generale ale respectivelor companii, unde decid acţionarii majoritari. Ei bine, noii administratori americani ai Fondului Proprietatea doresc să aibă mână liberă. Mai mult ca sigur o vor obţine!
În intenţiile lor, „băieţii deştepţi” de la Fondul Proprietatea au întâlnit însă neaşteptate obs-ta-cole. Dar să nu credeţi cumva că este vorba de împotrivirea vreunei instituţii româneşti! La Hidroelectrica au dat de „băieţii deştepţi” mai vechi decât ei, care secătuiesc compania naţională de producere a energiei hidro deja de vreo şapte ani. Şi o secătuiesc până la fund, căci nu mai rămâne strop de apă în lacurile de acumulare! Din birouri somptuoase, „băieţii deş-tepţi” din energie – cum îi numea odată preşedintele Băsescu – cumpără energia ieftin şi o vând scump unor consumatori interni şi chiar externi. Inclusiv pe secetă! Nu e treaba lor! La întâlnirea „băieţilor deştepţi” între ei a ieşit probabil cu păruială, căci „băieţii deştepţi” de la Fondul Proprietatea au scos la bătaie contractele „băieţilor deştepţi” din energie cu Hidroelectrica. Şi le-a mai adus pe cap şi control de la Comisia Europeană, că ocolesc tranzacţiile pe piaţa concurenţială a bursei de energie. Başca faptul că l-au stârnit şi pe dl Franks, de la FMI, să-i pună la zid! Aşa am aflat şi noi cum ne secătuiesc ăştia nu numai la figurat, dar şi la propriu, pentru că până acum doar bănuiam, întrucât contractele erau confidenţiale!
Şi la ce o să ne folosească acum că ştim?! Tot o să ne ronţăie carcasa şi unii, şi alţii! Căci nu‑i chiar ca în savana africană: „băieţii deştepţi” de pe la noi, ajunşi aici din capitalismul cel minunat, sunt băieţi drăguţi, se luptă cât se luptă, după care îşi împart prada!
Ilie Şerbănescu este analist economic