Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, la Europa FM, că anunţul USL privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu „nu înseamnă că procedura va fi declanşată mâine” şi nici că Uniunea nu vrea să vadă, totuşi, „în ce măsură scenariul ipotetic se va şi împlini”, potrivit Mediafax.
Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a nuanţat, la Europa FM, anunţul USL privind suspendarea preşedintelui Băsescu.
Conform Europa FM, deputatul Mihai Voicu a precizat că este posibil ca această acţiune să fie amânată, arătând că, în pofida perspectivelor slabe ca iniţiativa să fie încununată de succes în actuala configuraţie a Parlamentului, este singura posibilitate instituţională a Opoziţiei să pună în discuţie presupuse fapte grave ale şefului statului.
„Anunţul a plecat de la recentele declaraţii ale preşedintelui României cu privire la o eventuală neaplicare a unei decizii a Curţii Constituţionale. Nu înseamnă absolut deloc că procedura va fi declanşată mâine. Şi nu înseamnă absolut deloc că nu vrem să vedem, totuşi, în ce măsură scenariul ipotetic se va şi împlini. (…) Această procedură are un aspect politic şi unul practic. Aspectul practic constă, desigur, în existenţa unei majorităţi parlamentare care să poată duce la îndeplinire o astfel de procedură. Există, însă, şi un aspect politic. Şi anume că, într-o situaţie foarte gravă, într-o situaţie extremă, cred că Opoziţia – aşa cum s-a mai întâmplat în 1995, cred – poate declanşa această procedură şi fără existenţa unei majorităţi parlamentare. Pentru că, până la urmă, este singura posibilitate instituţională – deci nu în presă, nu la televizor – este singura posibilitate instituţională de a discuta despre astfel de presupuse încălcări ale Constituţiei”, a menţionat Voicu.
USL urmează să discute luni despre posibilitatea declanşării procedurii de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu.
Preşedinţii PSD, PNL şi PC au anunţat, miercuri, într-o declaraţie de presă, că, în urma declaraţiilor şefului statului referitoare la îngheţarea pensiilor şi a salariilor, au solicitat juriştilor din partidele lor să pregătească pentru luni un raport în care să fie evaluată posibilitatea declanşării procedurilor de suspendare.
„Am luat act cu îngrijorare şi indignare de faptul că, prin noile sale declaraţii făcute la postul public de radio, preşedintele Traian Băsescu anunţă explicit refuzul său de a aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, precum şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari (decizii date în aplicarea legii promulgate chiar de către domnia sa!). Acest refuz va persista chiar şi după o eventuală pronunţare a Curţii Constituţionale în sensul obligativităţii aplicării respectivelor legi. Aceste poziţii sunt extrem de iresponsabile şi periculoase deoarece întăresc mesajul preşedintelui despre abolirea statului de drept în România. (…) Menţionăm că dacă, în urma analizei juridice şi politice, constatăm că acţiunile incriminate constuie în mod substanţial o atingere gravă adusă ordinii constituţionale, USL nu va ezita să declanşeze procedurile de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu, chiar şi în lipsa unei majorităţi în Parlament”, se arată în declaraţia comună de presă semnată de Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, referitor la intenţia de suspendare din funcţie a preşedintelui, că este „un semnal foarte clar” şi, dacă şeful statului nu-l recepţionează, USL nu va ezita să introducă o acţiune de suspendare.
„Un semnal foarte clar şi, dacă domnul Băsescu nu-l înţelege şi nu-l recepţionează, nu vom ezita absolut deloc să introducem o acţiune de suspendare a domniei sale. Un preşedinte nu are voie să spună ce-i vine lui la gură sau prin cap în acel moment. Este o dovadă de iresponsabilitate. Un preşedinte al României, când face o declaraţie publică, trebuie să înţeleagă care e mesajul. Dacă el transmite populaţiei: dom’le, Curtea Constituţională sau instanţele spun ceva, eu nu le respect, ce va înţelege orice cetăţean? Că nici el nu trebuie să respecte nicio decizie a instanţei. Asta înseamnă un stat anarchic. Nu poţi să fii preşedinte dacă eşti iresponsabil”, a menţionat Victor Ponta.