Mogulul IT Sebastian Ghiță, care a dispărut din țară în 21 decembrie 2016, le-ar fi spus polițiștilor sârbi, la momentul în care l-au prins, că este student sloven și le-ar fi vorbit în limba engleză, prezentându-le acte false, au declarat surse apropiate anchetei pentru Mediafax.
Potrivit surselor citate de agenția de presă, fostul deputat a fost vizitat, joi, de fratele său, Alexandru Ghiţă. Astfel, la capturarea fostului deputat fugar a fost călătoria lui Alexandru Ghiță la Belgrad. Când cei doi ar fi ieșit din casa în care locuia mogulul IT dispărut în luna decembrie, polițiștii sârbi, care erau informați asupra identității fostului parlamentar, le-au cerut documentele de identitate. Sebastian Ghiţă le-a prezentat oamenilor legii documente false, spunându-le, în limba engleză, că este student sloven.
Sursele citate de Mediafax au mai precizat că anchetatorii aveau deja date de la autorităţile române referitoare la faptul că în locuinţa respectivă s-ar afla fostul deputat, astfel că a fost condus la poliţie. Autoritățile au constatat că documentele prezentate de Sebastian Ghiță erau false şi că numele sub care s-ar fi prezentat exista.
În cele patru luni de când a dispărut, Sebastian Ghiţă ar fi ţinut legătura, în afară de fratele său, şi cu alte persoane apropiate, o femeie apropiată fostului deputat făcând cel puţin o călătorie în Serbia, au mai precizat sursele.
În ceea ce priveşte ajutorul pe care Ghiţă l-ar fi primit de la fratele său, potrivit legii, acesta nu poate fi cercetat pentru tăinuire sau favorizarea infractorului.
Sebastian Ghiţă a fost prins la ora 23.45, pe străzile din Belgrad. Potrivit ministrului de Interne, Carmen Dan, Sebastian Ghiţă nu s-a opus reţinerii.
„În urma activităţilor investigative complexe şi a informaţiilor furnizate de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Belgrad, a fost localizat şi reţinut, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian. Mulţumim reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa, precum şi partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI, ENFAS şi PNR. În momentul depistarii, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezintă însemnele unui stat din U.E.", a transmis Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) vineri dimineaţă.
Poliţia Română nu a confirmat că fostul deputat ar fi mers în toate ţările menţionate, surse judiciare precizând că la acest moment se strâng toate informaţiile referitoare la traseul urmat de Ghiţă.
În ceea ce priveşte extrădarea, Ministerul Justiţiei pregăteşte documentele pentru efectuarea solicitării. În paralel, autorităţile din Serbia fac cercetări referitoare la prezentarea documentelor false.
Pe aceeași temă:
Alexandru Ghiță este cel care i-a condus pe polițiști la fratele său, fugarul Sebastian Ghiță, care se ascundea în Serbia, la Belgrad. Alexandru Ghiță este patronul operatorului de telecomunicații 2K telecom, companie pe care a preluat-o în 2015 prin achiția acțiunilor pe care le mai deținea în firma milionarului Vasile Domente, unchiul fraților Ghiță.
Omul de afaceri Sebastian Ghita a fost localizat si retinut la Belgrad Sebastian Ghita a fost prins si retinut azi-noapte in Belgrad. Anuntul a fost facut in aceasta dimineata de Politia Romana. In momentul in care a fost gasit, Sebatian Ghita s-a legitimat cu documente false, cu insemne ale unui stat din uniunea Europeana.
Ministerul Justiţiei precizează, referitor la cazul fostului deputat Sebastian Ghiţă, reţinut în Serbia, că extrădarea se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997.
România Liberă a punctat cele mai importante evenimente care au avut loc din momentul dispariţiei lui Sebastian Ghiță până la capturarea sa în Serbia.
Soţia fostului deputat Sebastian Ghiţă a refuzat să facă declaraţii cu privire la vestea găsirii şi reţinerii mogulului IT în Belgrad.
În 23 decembrie 2016, Sebastian Ghiță dispărea de sub nasul polițiștilor, într-o cursă demnă de filmele de acțiune. Fostul deputat era dat apoi, în consemn la frontieră, iar DNA emisese un mandat de aducere a mogulului, din moment ce nu se prezentase în fața procurorilor a doua zi. Din declarațiile de atunci ale șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, Ghiță a scăpat de filajul polițiștilor pe DN1, între București și Ploiești, după ce a plecat de la o întâlnire a membrilor SRI. Atunci el fusese văzut ultima oară în România.
Sebastian Ghiță, dat în urmărire internațională, a fost reținut în Serbia în seara de joi. Poliția a făcut publică o fotografie cu fostul deputat, iar în ea se poate observa schimbările pe care le-a făcut pentru a nu fi recunoscut.
Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.
Imediat după fuga sa din ţară, la postul de televiziune pe care îl patronează, România TV, au apărut mai multe înregistrări în care mogulul IT a făcut dezvăluiri despre şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi despre adjunctul SRI, Florian Coldea.
Citește și opinii pe tema prinderii lui Sebastian Ghiță:
Totuși, cetățeanule, azi e mai bine pentru tine ca proaspăt capturatul Sebastian Ghiță să se apuce de rememorat. Va fi dureros și pentru noi, ăia, cetățenii, să aflăm cam cum se făceau și se desfăceau treburile la cel mai înalt nivel în statul român, dar ar fi prima ocazie cu adevărat importantă în care un om de sistem ar devoala cum a fost crescut, educat și implantat de către același sistem unde era nevoie: azi într-o firmă, mâine într-un partid, poimâine într-o comisie de (chipurile) control al SRI și tot așa.
Prinderea lui Ghiță ca un gușter în curtea grădiniței îi vine la fix lui Liviu Dragnea pe fondul răzmeriței din partid conduse de Victor Ponta, dar și a dezvăluirilor din ultima perioadă privind legăturile sale cu serviciile secrete și insituțiile de forță ale statului.