Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a precizat, vineri, că autoritățile române au „toate argumentele legale” pentru a solicita extrădarea fostului deputat fugar Sebastian Ghiță, reținut de autoritățile sârbe, joi seara, la Belgrad, după ce acesta se întâlnise cu fratele său, potrivit Agerpres.
„Din acest moment, suntem direct interesați să sprijinim și să comunicăm cât se poate de deschis cu partenerii noștri din Serbia, pentru ca imediat ce vor definitiva activitățile specifice, noi vom începe acea procedură de extrădare, prin Ministerul Justiției. Avem toate argumentele legale pentru a solicita extrădarea lui Sebastian Ghiță", a declarat ministrul de Interne, la Nădlac, unde a efectuat o vizită de lucru în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II — Csanadpalota, de pe autostrada A1.
Întrebată cât va dura până Sebastian Ghiță va fi adus în țară, Carmen Dan a spus că totul depinde de procedurile legale din Serbia.
„Noi am comunicat foarte bine atât cu autoritățile care ne-au sprijinit în plan intern, cât și cu partenerii și cu polițiștii cu care am colaborat în plan internațional. Este momentul să le mulțumesc și să îmi exprim încrederea că și în continuare vom colabora la fel de bine", a spus Carmen Dan.
Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că, cel mai probabil, Sebastian Ghiță a ajuns deja în fața judecătorilor sârbi. „Nu știm cu exactitate acest lucru, dar nu ne putem amesteca în procedura din Serbia. Dânșii au toată libertatea și toate competențele în baza legislației de acolo", a mai spus Carmen Dan.
Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost localizat și reținut de polițiști la Belgrad, în cursul nopții de joi spre vineri. Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Mediafax, că mogulul IT s-ar fi prezentat drept student din Slovenia și le-ar fi vorbit în limba engleză.
„În urma activităților investigative complexe și a informațiilor furnizate de Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în cursul acestei nopți, în Belgrad, a fost localizat și reținut inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare documente false care prezintă însemnele unui stat din U.E. În prezent se derulează procedura legală în astfel de situații'', a anunțat Inspectoratul General al Poliției Române, vineri dimineața.
Vineri după-amiază, Digi24 a anunțat că autoritățile din Serbia au decis reținerea pentru 48 de ore a fostului deputat fugar.
Sebastian Ghiță a fost prins după aproape patru luni de la dispariție, timp în care instanțele din România au emis două mandate de arestare în lipsă pe numele lui.
Pe aceeași temă:
Alexandru Ghiță este cel care i-a condus pe polițiști la fratele său, fugarul Sebastian Ghiță, care se ascundea în Serbia, la Belgrad. Alexandru Ghiță este patronul operatorului de telecomunicații 2K telecom, companie pe care a preluat-o în 2015 prin achiția acțiunilor pe care le mai deținea în firma milionarului Vasile Domente, unchiul fraților Ghiță.
Omul de afaceri Sebastian Ghita a fost localizat si retinut la Belgrad Sebastian Ghita a fost prins si retinut azi-noapte in Belgrad. Anuntul a fost facut in aceasta dimineata de Politia Romana. In momentul in care a fost gasit, Sebatian Ghita s-a legitimat cu documente false, cu insemne ale unui stat din uniunea Europeana.
Ministerul Justiţiei precizează, referitor la cazul fostului deputat Sebastian Ghiţă, reţinut în Serbia, că extrădarea se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997.
România Liberă a punctat cele mai importante evenimente care au avut loc din momentul dispariţiei lui Sebastian Ghiță până la capturarea sa în Serbia.
Soţia fostului deputat Sebastian Ghiţă a refuzat să facă declaraţii cu privire la vestea găsirii şi reţinerii mogulului IT în Belgrad.
În 23 decembrie 2016, Sebastian Ghiță dispărea de sub nasul polițiștilor, într-o cursă demnă de filmele de acțiune. Fostul deputat era dat apoi, în consemn la frontieră, iar DNA emisese un mandat de aducere a mogulului, din moment ce nu se prezentase în fața procurorilor a doua zi. Din declarațiile de atunci ale șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, Ghiță a scăpat de filajul polițiștilor pe DN1, între București și Ploiești, după ce a plecat de la o întâlnire a membrilor SRI. Atunci el fusese văzut ultima oară în România.
Sebastian Ghiță, dat în urmărire internațională, a fost reținut în Serbia în seara de joi. Poliția a făcut publică o fotografie cu fostul deputat, iar în ea se poate observa schimbările pe care le-a făcut pentru a nu fi recunoscut.
Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.
Imediat după fuga sa din ţară, la postul de televiziune pe care îl patronează, România TV, au apărut mai multe înregistrări în care mogulul IT a făcut dezvăluiri despre şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi despre adjunctul SRI, Florian Coldea.
Citește și opinii pe tema prinderii lui Sebastian Ghiță:
Totuși, cetățeanule, azi e mai bine pentru tine ca proaspăt capturatul Sebastian Ghiță să se apuce de rememorat. Va fi dureros și pentru noi, ăia, cetățenii, să aflăm cam cum se făceau și se desfăceau treburile la cel mai înalt nivel în statul român, dar ar fi prima ocazie cu adevărat importantă în care un om de sistem ar devoala cum a fost crescut, educat și implantat de către același sistem unde era nevoie: azi într-o firmă, mâine într-un partid, poimâine într-o comisie de (chipurile) control al SRI și tot așa.
Prinderea lui Ghiță ca un gușter în curtea grădiniței îi vine la fix lui Liviu Dragnea pe fondul răzmeriței din partid conduse de Victor Ponta, dar și a dezvăluirilor din ultima perioadă privind legăturile sale cu serviciile secrete și insituțiile de forță ale statului.