4.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAchiziţiile de aur ale băncilor centrale au crescut de şapte ori în...

Achiziţiile de aur ale băncilor centrale au crescut de şapte ori în trimestrul trei, la 148,4 tone

Achiziţiile de aur ale băncilor centrale au crescut în trimestrul al treilea de aproape şapte ori, la 148,4 tone, iar pe ansamblul anului ar putea ajunge la 450 de tone, maximul ultimelor patru decenii, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, citate de Financial Times şi preluate de Mediafax.

Datele anunţate joi de Consiliul Aurului, organizaţie de lobby a industriei aurului, au luat prin surprindere investitorii, care nu anticipau un asemenea nivel.

În trimestrul al treilea al anului trecut, achiziţiile s-au situat la 22,6 tone, în timp ce în trimestrul al doilea din acest an au atins 66,5 tone.

Organizaţia a refuzat să identifice băncile centrale aflate în spatele celei mai mari părţi a achiziţiilor, citând „restricţii de confidenţialitate”. Băncile centrale sunt printre cei mai importanţi actori pe piaţa mondială a aurului, însă foarte puţine publică date despre evoluţia rezervelor, notează Financial Times.

Băncile centrale au devenit cumpărători neţi de aur în urmă cu doi ani, după mai bine de două decenii de vânzări masive, iar trendul a susţinut un avans al preţului până la 1.920 de dolari pe uncie troy, o creştere de şase ori într-o perioadă de zece ani.

În acest an, achiziţiile de aur ale băncilor centrale, cu precădere din statele emergente, vor fi cele mai mari de la prăbuşirea în urmă cu 40 de ani a sistemului Bretton Woods, când Statele Unite ale Americii au renunţat la convertibilitatea dolarului în aur.

Achiziţiile de 148,4 tone din trimestrul al treilea sunt cele mai mari începând cu 2002, când firma de consultanţă GFMS, care furnizează datele pentru raportul Consiliului Mondial al Aurului, a început să analizeze piaţa. Băncile centrale au fost ultima dată cumpărători neţi de aur în 1988, cu 180 de tone.

Totodată, China a depăşit India şi a devenit cel mai mare consumator de aur pentru bijuterii în trimestrul al treilea. Consumul Chinei a urcat cu 13%, în timp ce în India a scăzut cu 26%.

Cele mai citite

Peste 300 de cazuri de HIV/SIDA depistate în primul semestru din 2024

În primele șase luni ale anului 2024, au fost depistate 321 de cazuri noi de HIV/SIDA, conform datelor oferite de Institutul Național de Boli...

Max Verstappen câștigă al 4-lea titlu mondial, dar pierde milioane față de 2023

Deși Max Verstappen a reușit să cucerească titlul mondial pentru al patrulea an consecutiv, bonusurile financiare din acest sezon vor fi considerabil mai mici...

Ilie Bolojan crede că anularea alegerilor din primul tur al prezidențialelor este o „chestiune foarte sensibilă”

Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă