21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialGălăţenii dârdâie în case ca pe vremea comuniştilor

Gălăţenii dârdâie în case ca pe vremea comuniştilor

La aproape două săptămâni de la pronunţarea sentinţei prin care instanţa a obligat CET-ul Electrocentrale SA Galaţi să distribuie agent termic primar către distribuitorul local Apaterm SA, gălăţenii dârdâie în apartamente, încercând să se încălzească cu aeroterme, calorifere electrice, reşouri. S-a revenit la situaţia de înainte de 1989, când gălăţenii se încălzeau cu aceleaşi „echipamente”, plus celebra  „haină în plus”, recomandată de autorităţile comuniste.

Acum, criza e provocată de faptul că Electrocentrale nu distribuie agentul termic la debitul şi parametrii tehnici necesari pentru funcţionarea sistemului. În condiţii de iarnă, Electrocentrale ar trebui să livreze 5.500 mc/oră, dar acum debitul e livrat la jumătate, adică numai 2.900 mc/oră. Conducerea Apaterm a cerut o mărire a debitului, la cel puţin 3.900 mc/oră, dar cum Electrocentrale a refuzat acest lucru, sistemul de încălzire centralizată funcţionează în regim de avarie.

Apoi, agentul termic e livrat la temperatura de 70-75 de grade. Deoarece nu pot fi asigurate simultan încălzirea şi apa caldă menajeră, în cartierele Micro 19, Micro 20 şi Port e furnizată în timpul zilei numai apa caldă, iar în timpul nopţii numai căldura. Sunt afectate de situaţie 82.700 de apartamente şi şcolile şi grădiniţele racordate la sistemul centralizat.

Situaţie fără ieşire

Conducerea Electrocentrale susţine că nu poate mări debitul şi temperatura agentului termic pentru că Romgaz a refuzat să mărească debitul de gaze naturale furnizate. Pentru a plăti, Electrocentrale ar trebui să încaseze ceva bani de la Apaterm. Apaterm SA este în reorganizare judiciară, iar criza a afectat serios capacitatea regiei locale de a încasa datoriile istorice de la asociaţiile de proprietari, ajunse la 81 milioane lei. Totuşi, potrivit viceprimarului Nicuşor Ciumacenco, Apaterm a achitat suma necesară pentru încălzirea în octombrie şi noiembrie.

Stare de alertă

Prefectul Galaţiului, Paul Florea, care în urmă cu două săptămâni ceruse instituirea stării de alertă la Galaţi şi-a propus o nouă intevenţie, de această dată la Guvern. Prefectul a promis că va înştiinţa Ministerul Administraţiei şi Ministerul Economiei asupra situaţiei, cerând găsirea unui soluţii.

Soluţia salvatoare a fost ratată în urmă cu două săptămâni, când guvernul a distribuit sumele pentru plata arieratelor către distribuitorii de agent termic. Galaţiul a primit numai 500.000 de lei, o sumă infimă în raport cu Giurgiu, oraş de 5 ori mai mic decât Galaţiul, care a primit de 8 ori mai mult, adică 4,2 milioane.

Un caz de competenţa DNA

Criza este amplificată de disputele politice. Consilierii PDL şi PC vor „încredinţarea în regim de urgenţă a serviciului de furnizare a agentului termic şi infrastructurii tehnico-edilitare specifice către Electrocentrale SA”. Consilierii PSD şi PNL se opun acestui transfer, pentru că Electrocentrale SA este în portofoliul Ministerului Economiei şi urmează să fie privatizată.

Potrivit scrisorii de intenţie convenită de guvern cu FMI, în cel de al doilea eşalon de societăţi energetice care vor fi privatizate se află Electrocentrale SA Galaţi şi CET SA Brăila. Sunt multe voci care susţin că această criză a gerului din apartamente este menţinută pentru a şantaja asociaţiile de proprietari să încheie contracte direct cu Electrocentrale. Dar sunt şi voci care consideră că în acest caz ar trebui sesizat DNA, care ar trebuie să ancheteze atât falimentarea Apaterm, cât şi tentativele de trecere forţată a unui serviciu public către Electrocentrale, înainte de privatizarea societăţii.

Cele mai citite

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă