21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialPetrom a obţinut un profit record de 1,175 miliarde lei în ultimele...

Petrom a obţinut un profit record de 1,175 miliarde lei în ultimele luni

Profitul net al grupului Petrom s-a dublat în primele nouă luni din acest an, la 2,919 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, când a fost de 1,421 miliarde lei, în condiţiile în care, în cel de-al treilea trimestru, grupul a înregistrat un profit record, de 1,175 miliarde lei, relatează NewsIn.

„În T3/11 am continuat să beneficiem de mediul favorabil al preţului la ţiţei, precum şi de efectele pozitive ale programelor de management strict al costurilor şi de îmbunătăţire a performanţei operaţionale. Producţia totală de hidrocarburi a Grupului a crescut uşor faţă de T3/10. Reluarea creşterii în mai multe sectoare economice din România a impulsionat vânzările noastre de carburanţi şi gaze. Cu toate acestea, preţul ridicat al ţiţeiului a afectat, în continuare, marjele din segmentul vânzărilor cu amănuntul, în special, dar şi marjele din rafinare, din cauza costurilor mai mari pentru ţiţei”, a declarat directorul general executiv al OMV Petrom Mariana Gheorghe.

Potrivit raportului trimestrial al grupului, în intervalul ianuarie-septembrie, grupul Petrom a înregistrat vânzări de 16,22 miliarde lei, în creştere cu 23% faţă de perioada similară a anului trecut. În trimestrul III, vânzările s-au ridicat la 5,95 miliarde lei, mai mari cu 24% decât cele din acelaşi trimestru din 2010.

EBIT-ul raportat al Grupului, de 3,75 miliarde, a crescut cu 87% faţă de primele nouă luni din 2010. Rezultatul financiar net a înregistrat valoarea negativă de -226 milioane lei, îmbunătăţindu-se comparativ cu valoarea de – 308 milioane lei de anul trecut, „datorită influenţei pozitive a scăderii cheltuielilor cu dobândă, contrabalansată parţial de pierderile din diferenţele de curs de schimb, că efect al deprecierii USD faţă de RON”.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Grupul a realizat investiţii de peste 6,6 miliarde de euro în ultimii şase ani. Grupul exploatează în România şi Kazakhstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 832 milioane de barili echivalent petrol (în România 805 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,5 milioane tone.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operată sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea din România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing operează 546 staţii de distribuţie, dintre care 389 Petrom şi 157 OMV. Grupul deţine, de asemenea, o reţea internaţională de circa 250 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Cele mai citite

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile atrase pentru energia României

Sunt semnate sau în implementare proiecte de aproape 10 miliarde de euro După 15 luni de mandat, Sebastian Burduja face bilanțul activității la șefia Ministerului...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă