O doză zilnică de statine, folosite în scăderea colesterolului, ar putea reduce riscurile revenirii cancerului la sân, susţin cercetătorii.
O echipă de medici americani şi danezi, condusă de doctorul Thomas Ahern de la Harvard Medical School din Boston, a descoperit că femeile care au supravieţuit cancerului la sân şi au folosit medicamente împotriva colesterolului, au avut mai puţine riscuri să se lupte din nou cu boala, scrie Daily Mail.
Medicii din echipa lui Ahern au făcut studii pe 19.000 de femei din Danemarca, diagnosticate cu cancer la sân între 1996 şi 2003. Femeile, cărora li s-a prescris diferite tipuri de statine, au fost ţinute sub observaţie timp de şapte ani pentru a vedea dacă boala revine sau nu şi care medicament are efectul de a scădea riscurile recidivei bolii.
Astfel, 30% dintre femeile care au participat la cercetare au văzut că tumora nu a revenit. Cel mai eficient tip de statine, recomandat şi de medici, este simvastatinul, la care pacientele au reacţionat cel mai bine.
Cercetătorii cred astfel că dezvoltarea cancerului la sân ar putea fi legată şi de nivelul crescut al colesterolului din sânge.
Ultimele descoperiri arată că medicamentele contra colesterolului ar putea fi un mod eficient şi ieftin de prevenţie al acestui tip de cancer, dacă şi viitoarele cercetări vor confirma această premisă.
Statinele sunt medicamentele cele mai utilizate pentru a preveni şi trata bolile de inimă. Rolul acestora este să reducă nivelul colesterolului „rău” din sânge, mai ales în cazul persoanelor care nu reuşesc să facă acest lucru prin dietă.
În România, cancerul la sân este cea mai frecventă formă de tumoră diagnosticată la femei şi prima cauză de mortalitate în rândul persoanelor de sex feminin între 35 şi 55 de ani. Anual, peste 3.000 de românce îşi pierd viaţa din cauza aceste maladii.