17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO Atenţie, cei care dau foc vegetaţiei uscate, lângă drumuri, pot primi...

VIDEO Atenţie, cei care dau foc vegetaţiei uscate, lângă drumuri, pot primi amenzi

Potrivit Centrului Infotrafic din cadrul IGPR, în ultima perioadă au fost semnalate numeroase cazuri de incendiere a vegetaţiei uscate în apropierea drumurilor publice. În majoritatea cazurilor, aprinderea miriştilor se face intenţionat de către agricultori, dar sunt şi situaţii în care focurile aprinse în gospodăriile cetăţenilor scapă de sub control, mai ales din cauza vântului puternic, extinzându-se.

Poliţia Română recomandă participanţilor la trafic, dar şi celorlalţi cetăţeni, să anunţe autorităţile la numărul de urgenţă 112, imediat ce observă astfel de incendii, pentru ca echipajele de pompieri să sosească în timp util, dar şi pentru ca echipajele de poliţie rutieră să ia măsuri de prevenire a accidentelor de circulaţie, în cazul în care fumul degajat reduce vizibilitatea în zona drumurilor.

Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să nu intre în perdelele de fum, pentru că riscul unor coliziuni în lanţ este extrem de ridicat.

 

 

În cazul autostrăzilor, autovehiculele trebuie oprite pe benzile de circulaţie, în ordinea sosirii, punând în funcţiune luminile de avarie. Banda de urgenţă trebuie lăsată liberă, aceasta fiind destinată autovehiculelor de intervenţie.

Pe celelalte drumuri, oprirea se va face în afara părţii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia, punând în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi.

Cetăţenii care creează situaţii de pericol prin aprinderea vegetaţiei uscate riscă să fie sancţionaţi contravenţional. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancţionează, de către specialiştii inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, cu amendă contravenţională de la 1.000 la 2.500 lei.

De asemenea, în prealabil trebuie informat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă şi este obligatorie obţinerea autorizaţiei Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Este interzisă folosirea focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.

 

Cele mai citite

EPPO anchetează achiziția de vaccinuri, Comisia Europeană îi reduce bugetul cu 5 milioane de euro. Parchetul European vrea să rezolve amiabil disputa cu Comisia...

Conducerea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kövesi, caută să convingă "amiabil" Comisia Europeană să revină asupra deciziei de a reduce finanțarea EPPO cu...

Ce este o stație de acumulator portabil și cum o poți folosi

Dacă ești pasionat de camping sau excursii în natură, cu siguranță vei considera achiziția unei stații de acumulator portabil o adevărată investiție. Chiar și...

5 metode prin care îți poți depăși frica de a vorbi în limba engleză

Frica de a vorbi în engleză este o emoție comună printre cei care învață această limbă străină, dar există numeroase metode eficiente pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă