4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialExclusiv RL. Nava militară rusească scufundată în Marea Neagră avea rachete...

Exclusiv RL. Nava militară rusească scufundată în Marea Neagră avea rachete la bord. Anul trecut, nava a spionat un exercițiu NATO

Nava militară rusească Liman, care s-a scufundat joi în Marea Neagră, ar fi avut la bord rachete antiaeriene de tip Strela – 2.

Aceste date apar chiar pe un site rusesc iar informațiile prezentate aici sunt recent actualizate. În cazul navei rusești Liman, datele sunt ulterioare momentului scufundării navei.

Informațiile indicate aici sunt următoarele: "Intelligence Ship "Liman", Project 861M / Moma class, Former hydrographic survey vessel "Liman" (No.861/19), converted into the Intelligence Ship in 1989, Special Systems: «Vitok-AK», MRR-1-7, «Vakhta-M,10,12», «Vizit-M», «Rotor-N», «Uzel», «Kayra», Missiles: SAM system «Strela» (16 missiles)".


Garda de Coastă a Turciei i-a evacuat pe cei 78 de militari ruși cu ajutorul bărcilor cu motor. Accidentul s-a produs la 40 de kilometri nord-vest de Strâmtoarea Bosfor. Ciocnirea s-a produs în condiții de ceață și vizibilitate scăzută. Nava Liman a suferit o spărtură sub nivelul apei. Rusia a trimis în sprijinul acesteia alte nave din Flota Mării Negre precum și un avion de transport AN-26.

Imediat după accidentul din apropierea strâmtorii Bosfor, autoritățile militare din Rusia au susținut că nava Liman nu avea armament la bord. Totuși, Rusia nu a precizat care era misiunea navei Liman și nici destinația ei.

Mass-media rusă a indicat însă faptul că nava militară avea la bord o stație radar de supraveghere precum și un "detector hidroacustic apt să monitorizeze deplasarea navelor de suprafață și a submarinelor". Într-o asemenea situație, apare extrem de ciudat faptul că nava rusească nu a determinat poziția vasului civil care venea dinspre România și a sfârșit prin a se ciocni de el.

Faptul că nava rusească avea o misiune specială este sugerat și de faptul că, despre scufundarea acesteia, premierul Turciei, Binali Yildirim, l-a anunțat personal, prin telefon, pe premierul Rusiei, Dmitry Medvedev.


Citește și: FOTO: „Oi suntem români”. Avalanșă de glume pe rețelele de socializare, după ce nava cu oi a scufundat o ambarcațiune cu militari ruși 

Incidentul care a avut loc, joi, în apropiere de Bosfor, între o navă care transporta oi din România și o navă rusească de spionaj a stârnit reacții pe rețelele de socializare. Astfel, internauții au postat mesaje, fotografii și au scris chiar și o baladă care ironizează evenimentul.


 

În anul 2016, nava Liman fusese trimisă în Marea Neagră pentru a monitoriza exercițiul NATO "Sea Breeze", la care au participat, alături de alte țări, SUA și Ucraina. Rusia a caracterizat la acel moment exercițiul "Sea Breeze" drept o "provocare".

Pe de altă parte, proprietarii vasului cargo Youzarsif H, aflat sub pavilionul statului Togo, care s-a ciocnit cu vasul militar rusesc, nu au raportat avarii majore la nava lor civilă. Se pare că nava este în stare de funcționare iar potrivit datelor de pe un site specializat ea se află acum din nou, în drum spre România, deși cel mai apropiat port, care îi putea acorda asistență tehnică, era Istanbul.

Cu alte cuvinte, nava civilă a plecat din portul românesc Midia, a sufundat o navă militară rusească în apele turcești ale Mării Negre, după care se întoarce în România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Acord istoric la COP29: 300 de miliarde de dolari anual pentru combaterea schimbărilor climatice în țările în dezvoltare

La cea de-a 29-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a fost adoptat un acord semnificativ. Acesta impune țărilor dezvoltate să aloce...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă