În New York, Sydney, Londra sau Bucureşti, oamenii s-au strâns şi au protestat împotriva politicienilor, băncilor şi instituţiilor financiare. Mai mult, protestele mişcării „Occupy Wall Street” au adus în centrul atenţiei şi oamenii care poartă masca stilizată a lui Guy Fawkes, cunoscută publicului larg din filmul „V de la Vendetta”, relatează BBC News.
Chiar şi fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a ajuns la mişcarea de protest din Londra şi a ţinut un discurs purtând celebra mască. Masca a fost folosită pentru prima dată într-un protest al grupului Anonymous, în 2008, împotriva scientologiei.
În filmul „V de la Vendetta”, masca este purtată de un anarhist care îl are ca model pe Guy Fawkes şi luptă ca să pună capăt partidului fascist în Marea Britanie. La începutul cărţii de benzi desenate, autorul Alan Moore arată cum personajul principal, V, aruncă în aer Parlamentul, un lucru pe care Fawkes plănuia să îl facă în 1605.
(Guy Fawkes a fost un membru al unui grup de restauraţionişti catolici din Anglia, care au plănuit Complotul Prafului de Puşcă din 1605. Scopul lor era înlăturarea guvernării protestante din ţară prin aruncarea în aer a clădirii Parlamentului în timp ce înăuntru se aflau Regele James I şi întreaga nobilime protestantă (dar şi mare parte din cea catolică). Conspiratorii credeau că aceasta este o reacţie necesară faţă de ceea ce ei considerau a fi discriminarea sistematică împotriva catolicilor englezi.)
„Masca Guy Fawkes a devenit un brand accesibil şi un simbol convenabil de folosit în protestul împotriva tiraniei. Mă bucur că oamenii îl folosesc, pare un semn al culturii populare, folosit în acest fel”, este de părere David Lloyd, creatorul măştii.
„Oamenii au vrut să-şi ascundă identităţile, dar au făcut-o sub protecţia unui simbol, ca să arate că ei luptă pentru individualism„, mai spune Lloyd.
Rubies Costume Company, compania care produce măştile, spune că vinde în jur de 100.000 pe an, în întreaga lume, şi 16.000 în Marea Britanie, potrivit purtătorului de cuvânt al firmei. Acum, Rubies Costume Company este îngrijorată că asocierea măştilor cu protestatarii ar putea afecta negativ imaginea firmei.
Pe de altă parte, un blogger care se semnează Guido Fawkes spune că i se pare ironic ca activiştii care luptă împotriva capitalismului şi corporaţiior sprijină gigantul Warner Bros, cumpărând măştile. Paul Staines crede că oamenii folosesc măştile pentru că personajul Guy Fawkes e un simbol la îndemână, care se declară împotriva politicii.
Rich Johnston, care comentează benzi desenate, crede că masca este imaginea violenţei: „Nu este simbolul rezistenţei paşnice, ci a terorismului activ, reprezintă căderea guvernului şi a unei ţări, lucru care alienează oamenii”.