La această dată, există modalităţi de a se semna acte de vânzare-cumpărare sau închiriere în faţa notarilor, ocolind legea şi „sărind” certificatul energetic. Ministerul Dezvoltării pregăteşte însă o prevedere legală care să întărească importanţa certificării energetice a clădirilor.
„Astfel, avem în vedere legiferarea sancţiunii de relativă nulitate a actelor juridice semnate fără certificatul de eficienţă energetică”, a subliniat secretarul de stat Eugen Curteanu.
De ce este important certificatul energetic? Pentru că prin el cumpărătorul sau chiriaşul află consumul estimat de energie pentru încălzirea locuinţei, cât de bine izolată termic este, dacă are pierderi mari de căldură şi în ce stare se află şi celelalte instalaţii din locuinţă.
Factura la încălzire a unei locuinţe bine izolată termic şi factura uneia prost izolate termic, de aceeaşi dimensiune poate fi mai mică cu până la 40%.
Un studiu recent al unui portal imobiliar, realizat pe anunţurile de vânzare actuale, arată că diferenţa de preţ este de circa 20%, între un apartament vechi aflat într-un bloc reabilitat termic şi un apartament vechi, situat într-un bloc nereabilitat.