14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă„Ştampila de pe timbru" alungă iar investitorii din România

„Ştampila de pe timbru” alungă iar investitorii din România

O găselniţă birocratică prin care se cere cazier fiscal pentru sediul social al firmei a lungit termenul de înfiinţare a acesteia cu cinci zile. Aceasta este doar una dintre zecile de piedici ridicate în calea afacerilor în ultimii cinci ani.

Discursul guvernamental privitor la atenţia acordată ameliorării mediului de afaceri din România şi debirocratizării nu este confirmat de ultimul raport dat publicităţii ieri de Banca Mondială (BM), privitor la evoluţia mediului de afaceri din 183 de ţări ale lumii în ultimul an. Potrivit cercetării „Doing Business” România a scăzut în clasament cu şapte locuri până pe locul 72. Scăderea este cea mai mare din regiune. În ultimii cinci ani România a pierdut 25 de locuri, dintre care 9 pot fi puse pe seama unei schimbări metodologice.

Vinovat: cazier  pentru sediul firmei

România a obţinut note în scădere la majoritatea capitolelor, principalul efect avându-l însă introducerea „cazierului fiscal” pentru sediul social al unei firme înainte de înregistrarea acesteia.

„România a îngreunat pornirea unei afaceri prin solicitarea unui cazier fiscal pentru sediul social al unei noi firme înainte de înregistrare”,  se arată în raportul prezentat joi de BM. Prevederea la care se referă experţii instituţiei financiare a fost introdusă în iulie 2010. În cazul uşurinţei pornirii afacerii, România a căzut pe locul 63, de pe 31 în anul precedent, numărul procedurilor a crescut de la 5 la 6, costul înfiin­ţării firmei  s-a majorat de la 2,6% din venitul mediu la 3%, nota pentru înregistrarea proprie­tăţilor a scăzut şi ea dela 64 la 70.

Racordarea la electricitate

Accesul la electricitate este un alt punct slab al mediului de afaceri din România. Tragerea de curent electric la sediul unei noi firme presupune şapte paşi, durează 223 de zile şi costă 556,9% din venitul mediu pe locuitor, potrivit raportului BM. Toate acestea plasează economia românească pe locul 165 în lume în privinţa uşurinţei cu care firmele pot obţine electricitate.

Plata taxelor este de asemenea un capitol la care România are probleme, deşi a reuşit îmbunătăţiri faţă de anul trecut, ocupând acum poziţia 154 în lume. Firmele trebuie să facă în medie 113 plăţi pe an, pentru care pierd 222 de ore, adică mai mult de nouă zile, şi transferă statului 44,4% din profit.

Uşurinţa cu care se obţine un permis de construcţie este de asemenea o chestiune problematică pentru mediul de afaceri din România, plasând economia autohtonă pe locul 123 în lume. Obţinerea unui permis de construcţie presupune 16 etape,  287 de zile şi costă 73% din venitul mediu pe locuitor, potrivit BM. 


CLASAMENT

Banca Mondială: Doing Business 2011-2012

Ţara              2011              2012              Evoluţie

Estonia              24              18              -6

Lituania              27              25              -2

Letonia              21              31              +10

Slovenia              37              37              0

Slovacia              48              43              -5

Ungaria              51              46              -5

Bulgaria              59              57              -2

Polonia              62              59              -3

România              72              65              -7

Cehia              64              70              +6

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă