În 2011, Statele Unite vor deporta un număr record de imigranţi, în urma extinderii programului Secure Communities, relatează publicaţia The New York Times, citând un studiu efectuat de două universităţi americane.
(Descărcaţi aici studiul. )
Deportările anuale au crescut cu 400% faţă de 1996, şi peste un million de oameni au fost scoşi din ţară de la începutul mandatului lui Barack Obama.
Cei mai mulţi imigranţi deportaţi sunt de origine latino-americană, cu toate că ei însumează numai două treimi din totalul populaţiei imigrante. De aceea, autorii studiului de la Berkely, Universitatea din California şi Benjamin N. Cardozo, de la Şcoala de Drept din New York, înaintează ipoteza că ar putea fi vorba de o practică rasistă.
300.000 oameni aşteaptă, în prezent, să fie deportaţi. Din aprilie 2011, 3600 cetăţeni americani au fost arestaţi, iar mai mult de o treime din totalul imigranţilor arestaţi s-au plâns că aveau un partener sau un copil cu cetăţenie americană. În total, 88.000 familii au fost afectate de programul Secure Communities. Mai mult, dintre imigranţii arestaţi, numai 52% ajung să aibă o audiere în faţa unui judecător, mai arată studiul.
Cercetătorii susţin că programul nu a fost pus la punct suficient de bine, din moment ce au fost arestaţi cetăţeni americani şi imigranţi care nu ar fi trebuit să fie deportaţi, pentru că nu reprezentau un pericol pentru America.
Pe de altă parte, vizavi de reţinerea unor cetăţeni americani, autorităţile spun că a fost vorba de imigranţi cărora li s-au luat amprentele pentru diferite delicte şi, între timp, si-au primit cetăţenia.
77% din imigranţi sunt de origine latino-americană, 13% sunt din Asia şi 6%, din Europa şi Canada. „Latino-americanii sunt afectaţi mult prea mult de program”, spun cercetătorii- şi este un lucru confirmat şi de cifre: 93% dintre deportaţi sunt latino-americani.
Deşi Departamentul pentru Migraţie şi Vămi (Immigration and Customs Enforcement agency- ICE, din cadrul departamentului pentru Securitate Internă) a dat asigurări că programul protejează împotriva discriminării rasiale, datorită faptului că oamenii sunt identificaţi numai după amprente, totuşi, există o percepţie puternică în cadrul comunităţilor de imigranţi cum că poliţia locală acţionează ca agenţi ICE, se arată în studiul publicat de cele două universităţi.
De asemenea, mai multe grupuri pentru drepturile omului susţin că, în unele jurisdicţii, programul Secure Communities le serveşte drept pretext autorităţilor locale, pentru a-i introduce în bazele de date ca infractori şi să îi deporteze ulterior.
În respectivele jurisdicţii, oamenii legii au introdus în bazele de date latino-americani care au comis delicte minore şi au fost arestaţi ulterior cu intenţia de a fi expulzaţi prin intermediul programului, mai spun cercetătorii.
„Protocolul Secure Communities presupune, mai întâi, arestarea oamenilor şi investigarea lor apoi, lucru care nu se regăseşte şi în Constituţie”, explică şi un profesor de dreptul migrării şi co-autor al studiului, Peter L. Markowitz, de la Şcoala de Drept Cardozo din New York.
„Dacă aşa se aplică legea în cazul cetăţenilor americani, ar trebui să fim terifiaţi de felul în care sunt trataţi imigranţii de autorităţi„, mai punctează Markowitz.
În 2010, 396.906 de străini au fost deportaţi. Oficialii americani susţin că 55% dintre persoanele deportate erau infractori condamnaţi pentru crime, trafic de droguri şi abuzuri sexuale.
Programul de deportare „Secure Communities”, iniţiat de administraţia Bush în 2008, s-a dezvoltat foarte mult sub regimul lui Barack Obama, reuşind să expulzeze din America peste un milion de oameni, din noiembrie 2008, iar rata infractorilor deportaţi a crescut cu 89%. În cadrul programului, amprentele imigranţilor arestaţi la un moment dat sunt introduse într-o bază de date a poliţiei locale şi a FBI-ului, iar, ulterior, sunt deportaţi.