Într-un interviu pentru revista Vogue, şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, povesteşte despre raporturile dintre femei şi bărbaţi, despre casele de modă pe care le preferă şi despre poziţia ei la FMI.
Alături de cancelarul german Angela Merkel, despre care Lagarde spune că este „cu picioarele pe pământ”, secretarul de stat american Hilary Clinton şi preşedinta braziliană Dilma Rousseff, şefa FMI face parte din cercurile în care se decide soarta ţărilor.
Christine Lagarde este o apărătoare a drepturilor femeilor şi vrea să transforme FMI-ul într-o organizaţie echilibrată privind distribuţia genurilor.
În acest moment, dintre doi candidaţi la fel de competenţi, dar unul bărbat şi altul femeie, ea spune că ar angaja o femeie. „Vrem ca vocile femeilor să fie poziţionate corespunzător”, explică politiciana.
Cariera lui Christine Lagarde a fost neortodoxă, notează Vogue. Cei mai mulţi politicieni francezi sunt bărbaţi şi au absolvit Şcoala Naţională de Administraţie; ea a fost respinsă acolo de două ori. Despre finanţele lumii, tot bărbaţii discută. Cu toate astea, ca ministru de Finanţe francez, a reuşit să menţină Franţa pe linia de plutire în plină criză şi acum conduce Fondul Monetar Internaţional.
„Imaginaţi-vă o încăpere în care sunt 24 de bărbaţi şi o femeie – eu. În prima zi, a trebuit să mă întâlnesc cu toţi – câte 20 de minute de audienţă fiecare. A fost o zi lungă. Ziua următoare, am stat în clubul băieţilor la discuţii. La 55 de ani, nu mi-aş fi imaginat niciodată că o să mai trec prin asta – documentare, pregătire – ca şi cum aş fi avut 20 de ani şi aş fi fost la primul meu loc de muncă”. Au fost voci care au criticat alegerea ei în fruntea Fondului. Englezii au spus că au fost prea mulţi directori francezi. Nici socialiştii francezi nu au fost prea încântaţi de alegerea ei, iar politicianul Laurent Fabius a caracterizat-o pe Lagarde drept „elegantă”.
Ziarul „Liberation” a interpretat remarca lui ca „femeie din clasa superioară, care taie din veniturile oamenilor şi care este mai preocupată de imaginea ei decât de bunăstarea oamenilor obişnuiţi, aşa cum sunt toţi oamenii şic, cu un anumit statut”.
Un alt comentariu a apărut vizavi de una din fotografiile cu ea. Poza a fost modificată în Photoshop, pentru a-i şterge bijuteriile de la gât. Motivul? Avea să fie publicată într-o publicaţie populară. Unii spun despre ea că este „americanizată”, ceea ce nu este tocmai un compliment.
Christine Lagarde (55 de ani) a fost căsătorită de două ori şi divorţată de tot atâtea ori şi are doi băieţi. În prezent, este într-o relaţie cu un om de afaceri din Marsilia, Xavier Giocanti.
Şefa FMI spune că nu bea, iar, în avion, încearcă să doarmă, ca să recupereze orele petrecute în turnee prin lume, conferinţe şi vizite de lucru. Preferă hainele casei Chanel. Mai cumpără frecvent şi de la Ventilo şi de la Austin Reed.
„Am nororc că mi-am păstrat proporţiile de-a lungul timpului. Am trei locuri din care îmi cumpăr haine. Voi începe cu cea mai scumpă: Chanel. Acolo lucrează o doamnă foarte drăguţă, Geraldine, care îmi cunoaşte gusturile, bugetul şi ce mi se potriveşte. O sun şi îmi pregăteşte câteva outfit-uri. Apoi este Lisa, de la Ventilo, o casă de modă franţuzească, cu haine foarte drăguţe. Şi Austin Reed: acolo au costume grozave, rezistente când călătoreşti cu avionul”.
Despre scandalul DSK, Christine Lagarde spune că, pentru francezi, ar trebui să fie un semnal de alarmă vizavi de raportul dintre seducţie şi forţă.
Şefa FMI arată că atitudinea compatrioţilor ei trebuie să se schimbe, dar crede că şi femeile trebuie să-şi asume anumite responsabilităţi. „I-am învăţat pe băieţii mei că trebuie să fie autonomi, să nu creadă că femeile sunt servitoarele lor. Îşi pot călca singuri cămăşile şi îşi pot găti. Dar mai multe femei ar trebui să îşi înveţe băieţii să respecte femeile. La sfârşitul zilei, bărbaţii sunt băieţii mamei lor.” Ea mai spune că multor bărbaţi ar trebui să le fie ruşine pentru felul în care se poartă.
„Dar în legătură cu problemele fiscale ce părere aveţi? Va ajuta FMI Statele Unite?”, întreabă jurnalista Vogue. „Nu, din păcate. Problema e prea mare”, răspunde Lagarde.