Trupele kenyene mărşăluiesc astăzi spre graniţa cu Somalia, după ce mai mulţi turişti şi cetăţeni străini au fost răpiţi în Kenya de islamişti, în ultimele săptămâni, relatează BBC News.
Trupele se îndreaptă spre oraşul somalez Afmadow, aflat la 120 de kilometri de graniţă şi controlat de mişcarea islamistă al-Shabaab.
Pe de altă parte, gruparea anunţă că va riposta, dacă trupele nu se retrag şi subliniază că ei nu sunt implicaţi în valul de răpiri. Situaţia din Somalia este cu atât mai complicată, cu cât ţara este blocată de confruntările dintre guvernul de tranziţie şi membrii grupării islamiste, relatează BBC News.
Guvernul de la Mogadishu, sprijinit de forţele ONU, susţine că trupele kenyene nu au trecut graniţa în Somalia. Pe de altă parte, jurnaliştii BBC Africa relatează că trupele guvernamentale somaleze înaintează către graniţă, în tandem cu cele kenyene, sperând să-i prindă pe membrii al-Shabaab la mijloc.
În acelaşi timp, membrii grupării rechiziţionează toate camioanele care trec prin zonele controlate de ei, ca să transporte luptători în Afmadow.
Localnicii din oraşul de graniţă spun că membrii al-Shabaab sapă tranşee şi tunele în Afmadow.
Deşi controlează o suprafaţă mică din teritoriul ţării, guvernul somalez se se aşteaptă să primească sprijin internaţional din partea Uniunii Africane, în cazul în care se va ajunge la o confruntare armată între Kenya şi al-Shabaab.
Săptămâna trecută, două voluntare spaniole care lucrau în tabăra de refugiaţi de la Dadaab au fost răpite. O turistă franţuzoaică a fost răpită în prima zi din octombrie, iar o britanică, la începutul lunii septembrie.
Încă de ieri, ziarele kenyene titrau pe prima pagină: „Trupele kenyene pleacă la război”. Kenya a păstrat o zonă-tampon la graniţa cu Somalia, tocmai ca să evite ciocnirile cu al-Shabaab. Ieri, guvernul kenyan a anunţat că a trimis trupe la graniţa cu Somalia, pentru că îi este ameninţată integritatea teritorială.
„Ne vom urmări duşmanul, care este al-Shabaab, oriunde va fi, chiar şi în ţara lui”, a declarat ministrul pentru Securitate Internă, George Saitoti. „Mujahedinii îi vor face să simtă gustul gloanţelor”, a fost răspunsul public al mişcării islamiste.
Pentru că nu există dovezi concrete că al-Shabaab se află în spatele răpirilor, unii analişti consideră că operaţiunea militară nu are legătură cu salvarea ostaticilor, ci cu re-asigurarea graniţelor kenyene.