Întrebări esențiale
Ce se întâmplă cu directorul TAROM care l-a acuzat pe ministru de ținerea aeronavelor la sol?
Mădălina Mezei este anchetată de Inspectoratul General al Poliției Române pentru un prejudiciu de aproximativ 250.000 de euro adus companiei TAROM.
Fostul director general al TAROM a primit bani de cazare, timp de aproape zece ani, la bruxelles, în condițiile în care deținea o locuință în capitala Belgiei.
Care este relația, în prezent cu TAROM?
Fostul director general se află în concediu medical și se judecă în instanță cu TAROM, solicitând prelungirea contractului său la Bruxelles, repunerea în funcție și acordarea indemnizației de conducere pentru două luni de mandat.
Mădălina Mezei, fostul director general al Companiei Naționale de Transport Aerian TAROM S.A. care a declanșat scandalul cu interdicția decolării unor aeronave, invocând solicitarea ministrului, de atunci, Răzvan Cuc, este anchetată de Poliția Română, pentru primirea ilegală a unei sume de bani, de la instituția pe care avea să ajungă să o conducă.
“România liberă” a obținut o adresă a Inspectoratului General al Poliției Române, Direcția de Poliție Transporturi, din data de 15.01.2020, către compania TAROM, prin care se solicită explicații legate de diurnele pentru cazare acordate Mădălinei Mezei, în perioada în care aceasta ocupa funcția de director al transportatorului aerian, la Bruxelles, în timp ce deținea o locuință în capitala Belgiei.
“Având în vedere verificările ce se efctuează la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, Direcția de Poliție Transporturi, vă solicităm să ne înaintați documentele ce au stat la baza acordării compensației de chirie, doamnei Mezei Mădălina, șef agenție TAROM Bruxelles, perioada în care a beneficiat de compensație de chirie și suma acordată. Conform datelor înscrise în declarația de avere, doamna Mezei Mădălina a dobândit, în anul 2009, prin contract de vânzare – cumpărare, o clădire în suprafață de 97 mp, în Bruxelles”, se arată în adresa Poliției.
Compensația pentru chirie a șefului agenției TAROM din Bruxelles este de aproximativ 1.900 de euro plus utilități.
Conform estimărilor companiei, prejudiciul s-ar ridica la circa 250.000 de euro.
Mădălina Mezei a ocupat funcția de șef al agenției TAROM din Bruxelles, timp de aproximativ zece ani.
În concediu medical, de la sfârșitul anului trecut
Mădălinei Mezei nu i-a fost prelungit mandatul pe postul din cadrul TAROM, după demiterea din funcția de director general.
În prezent, chiar dacă se află în concediu medical, Mădălina Mezei a avut timp să intenteze trei procese în instanță companiei TAROM.
Mezei solicită repunerea sa în funcția de CEO al TAROM, valoarea indemnizației de conducere pentru cele două luni de mandat pe care le-ar mai fi avut ca director general (aproximativ 10.000 de euro) și prelungirea contractului său ca șef agenție Bruxelles.
Fostul director general al companiei aeriene de stat se află, în prezent, în concediu de sănătate.
TAROM s-ar pregăti să se constituie parte civilă, în procesul împotriva Mădălinei Mezei, privind prejudiciul creat prin acordarea banilor pentru chirie.
Mădălina Mezei a declanșat un scandal uriaș, rezultat și cu o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), anul trecut, când ocupa funcția de director general al TAROM, acuzându-l pe ministrul Transporturilor, de atunci, Răzvan Cuc, că a solicitat menținerea la sol a unor aeronave ce veneau din străinătate și la bordul cărora se aflau parlamentari români, chiar în ziua în care se vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Viorica Dăncilă.
În data de 21.10.2019, Mădălina Mezei afirma că Răzvan Cuc, „a trecut o linie” atunci când a considerat „că-şi poate bate joc de cariera şi profesia unui om”.
„Eu cred în familie, în carieră şi TAROM. TAROM este a doua mea familie. Domnul Cuc a trecut o linie când a considerat că-şi poate bate joc de cariera şi profesia unui om. Planul meu profesional este de a livra o strategie pentru TAROM pe termen lung, iar eu l-am crezut pe domnul Cuc, considerând că putem construi împreună aşa ceva”, declara Mezei, la ieşirea din DNA.
Plângerea inexistentă
Tot la acea dată, Răzvan Cuc anunţa, într-o postare pe pagina personală de Facebook, că analizează posibilitatea legală de a formula o plângere penală împotriva fostului director general interimar la companiei TAROM Mădălina Mezei pentru infracţiunea de „inducere în eroare a organelor judiciare”.
„După consultarea cu avocaţii mei, în lumina dezvăluirilor nereale din spaţiul public ale numitei Mezei Mădălina, dar şi pe baza celor afirmate de către aceasta în faţa organelor judiciare, analizez posibilitatea legală de a formula o plângere penală pentru infracţiunea de ‘inducere în eroare a organelor judiciare’, prevăzută de art. 268 Cod penal”, scria Răzvan Cuc, pe site-ul de socializare.
Şeful interimar de la Transporturi, la acea dată, îi cerea Mădălinei Mezei să înceteze „a mai târî structuri ale statului român în aceste declaraţii”.
„Îi solicit public doamnei Mezei să renunţe la a mai invoca fie Ministerul Transporturilor fie societatea TAROM în retorica domniei sale aservită unor interese de campanie. Îi pot înţelege doamnei Mezei devotamentul pentru linii politice diferite de cele ale mele, dar o somez să înceteze a mai târî structuri ale statului român în aceste declaraţii”, afirma Cuc.
Pâna în prezent, nu a fost înregistrată nicio plângere a fostului ministru împotriva Mădălinei Mezei.