De anul viitor, minerii ar putea începe să lucreze la privat.
Două noi mari companii energetice se vor naşte o dată cu reorganizarea mineritului din Oltenia şi Hunedoara, aprobată în sfârşit de Guvern. Executivul a abandonat planurile de înfiinţa campioni naţio-nali şi a recurs la soluţia recomandată de FMI, Banca Mondială şi experţii indepen-denţi: comasarea minelor de cărbune cu termocentralele care depind de ele, urmată de privatizarea noilor companii până în iunie 2012.
Sau, mai corect spus, comasarea termocentralelor pe bază de cărbune cu minele care depind de ele. Rezultă două mari companii. Una este „Oltenia”, care produce peste un sfert din totalul de curent electric din lignitul extras în Bazinul Motru-Rovinari şi ars în termocentralele de la Turceni, Rovinari şi Craiova. Cealaltă este „Hunedoara”, care produce 6% din totalul de electricitate din huila extrasă în Valea Jiului şi arsă în termocentralele din Deva şi Paroşeni.
Raţiunea celor două comasări este optimizarea costurilor de funcţionare. Bazinele carbonifere au avut pierderi constante, însă termocentralele au avut şi ani profitabili sau echilibraţi, demonstrând că există o şansă de rentabilizare.
Oltenia, probabil da
Însă calculul pare să aibă mari şanse de materializare doar în cazul companiei din Oltenia. SNLO şi termocentrala Turceni au avut anul trecut pierderi mici, iar Rovinari şi Craiova au încheiat practic „pe zero”, astfel că pierderea netă a celor patru companii a fost de 30 milioane euro, adică 2,5% din încasările totale de aproape 1,2 miliarde euro. Pierderea este suficient de mică pentru a face noua companie atractivă la privatizare.
Hunedoara, probabil nu
Nu la fel stau lucrurile în cazul complexului Hunedoara. Compania Naţională a Huilei consumă doi lei pentru fiecare leu produs şi a încheiat anul trecut cu pierderi de 150 milioane de euro, adică aproape jumătate de milion de euro pe zi. Datoriile acumulate la stat au depăşit un miliard de euro. Termocentrala de la Deva abia îşi acoperă costurile, astfel că nu poate compensa pierderea. Pentru centrala de la Paroşeni nu există date individuale, pentru că s-a desprins abia anul acesta din Termoelectrica, însă unitatea este prea mică pentru a putea schimba ceva.
Noii giganţi energetici
Oltenia
Societatea Naţională a Lignitului
Termocentrala Turceni
Termocentrala Rovinari
Termocentrala Craiova
26% din producţia totală de electricitate
19 mii de angajaţi
Încasări: 1,2 mld. euro
Pierdere: 30 milioane euro
Hunedoara
Compania Naţională a Huilei
Termocentrala Mintia
Termocentrala Paroşeni (desprinsă din Termoelectrica)
6% din producţia totală de electricitate
11 mii de angajaţi
Încasări: 350 milioane euro
Pierdere: 150 milioane euro