22.7 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialCum se transmit secretele între judecătorii de la Înalta Curte

Cum se transmit secretele între judecătorii de la Înalta Curte

Judecătorul Anton Pandrea, şeful Secţiei Penale a Curţii Supreme, este suspectat atât de favori­zarea infractorului, cât şi de transmitere de secrete în scandalul în care Gabriela Bîrsan, preşedin­tele Secţiei Contencios, şi Iuliana Puşoiu, magistrat la aceeaşi secţie, sunt acuzate de corupţie.

 

Într-un mediu ambiental privat, judecătorul Anton Pandrea i-ar fi spus colegei sale, Alina Corina Corbu, judecătoare supremă la Secţia Contencios, că a sem­nat mandate de intercep­tare a convorbirilor judecătoarelor Gabriela Bîrsan şi  Iuliana Puşoiu, suspectate de trafic de influenţă. Discu­ţia a fost interceptată de SRI. La rândul ei, Alina Corbu a transmis informaţia mai departe către Gabriela Bîrsan şi Nicolae Măniguţiu (şefa ei, respectiv colegul de complet de judecată în dosarele celui suspectat de cumpărare de influenţă).  Pe aceeaşi filieră, informaţia a ajuns şi la judecătoarea Iuliana Puşoiu. Toţi magistraţii implicaţi sunt învinuiţi în acelaşi dosar pentru fapte de corupţie. Însă, în privinţa judecătorului Anton Pandrea situaţia se complică deoarece acesta riscă să fie pedepsit şi pentru divulgare de secrete, faptă care atrage după sine un plus de pedeapsă dacă va fi condamnat, spun surse judiciare. Anton Pandrea nu a putut fi contactat pentru a-i consemna punctul de vedere.

Cum îşi conservă magistraţii cu probleme pensiile mari

Anton Pandrea avea certificat ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat) pentru operarea cu informaţii clasificate de cel mai înalt nivel. Atribuţia principală a judecătorului Pandrea era avizarea mandatelor de urmărire informativă şi de interceptare a comunicaţiilor, solicitate de procurori pentru demnitari (mi­niş­tri, parlamentari, magistraţi, generali, chestori) şi magistraţi. Potrivit legii, pentru obţinerea unui certificat ORNISS se semnează nişte formulare în care este inserat şi acordul pentru a fi interceptat (inclusiv ambiental), filat sau urmărit, ori de câte ori directorul SRI crede că deţinătorul unui astfel de certificat intră în relaţii cu persoane care pot pune în pericol informaţiile secrete.

Rela­ţii­le lui Pandrea cu judecătorul Alina Corbu de la Secţia Contencios – secţie suspectată de aranjarea unor dosare contra mită – s-ar fi încadrat în condiţiile care impuneau urmărirea informativă, spun specialiştii. După ce a aflat că i s-a retras accesul la informaţii clasificate, Pandrea şi-a dat seama că urmează sa fie cercetat,  motiv pentru care şi-ar fi înaintat cererea de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii (avea vechimea necesară) cu aproape o lună înaintea declanşării scandalului. Exemplul lui Pandrea l-a urmat şi judecătoarea Gabriela Bărsan, după ce a fost pusă  oficial sub acuzare. Solicitarea pensionării  este o practică a magistraţilor învinuiţi în dosare penale cu scopul de a-şi conserva pensiile lu­na­re de peste 100 de milioane de lei vechi. Actuala legislaţie permite încasarea pensiei chiar dacă magistratul este condamnat pentru fapte de corupţie.

Judecătorii Gabriela Bîrsan, Iuliana Puşoiu, Alina Corbu, Niculae Măniguţiu, Anton Pandrea şi alţi şase judecători supremi sunt suspectaţi că l-ar fi ajutat o perioadă îndelungată pe omul de afaceri Gabriel Chiriac să câştige procesele de la Înalta Curte. Omul de afaceri ar fi plătit, prin avocata sa, Claudia Gherbovan-Silinescu, serviciile magistraţilor cu cadouri scumpe, excursii la Paris şi în Malaezia, petreceri la restaurant, chiriile unor locuinţe temporare în Bucureşti şi la Paris.  

Cele mai citite

Iulia Scântei, judecător CCR, opinie separată față de ceilalți judecători în cazul Șoșoacă

Curtea Constituţională nu are atribuţia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaţiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenţiale, toate acestea fiind aspecte de natură...

Român condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare, adus în țară din Italia

Un bărbat dat în urmărire internaţională, după ce a fost condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de persoane, a...

Biserica evanghelică fortificată din județul Sibiu, distinsă cu Premiul Publicului și Grand Prix 

Proiectul de reabilitare a Bisericii Săsești din Alma Vii, din comuna Moșna, județul Sibu, este marele câștigător al anului 2024: Grand Prix și Premiului Publicului în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă