Consumate frecvent în formă proaspătă, aceste alimente scad semnificativ riscul de boli de inimă inclusiv la persoanele cu predispoziţie pentru aceste afecţiuni.
Teoria potrivit căreia genele nu pot fi modificate este contrazisă mai nou de un studiu care arată că gena implicată cel mai mult în apariţia bolilor de inimă poate fi modificată prin consumul ridicat de fructe şi legume proaspete.
Studiul a constat în monitorizarea a peste 27.000 de persoane de etnii diferite şi în analiza modului în care dieta a influenţat gena 9p21. Rezultatele sugerează că persoanele care au mâncat multe fructe şi legume au avut un risc de boli de inimă similar cu cele la care predispoziţia genetică era redusă. „Rezultatele noastre sprijină recomandările de sănătate publică privind consumul zilnic a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume”, afirmă Sonia Anand, cercetător la Population Health Research Institute, al cărei studiu a fost publicat în «PloS Medicine» şi citat de Medical News Today.
„Sunt necesare alte cercetări pentru a înţelege mecanismul acestui fenomen. Acest lucru ne va arăta şi cum anume este implicată gena 9p21 în bolile de inimă”, spune şi Ron Do, de la Massachusetts General Hospital, Boston.
Trei reprize de sport pe săptămână
Un alt studiu, realizat de data aceasta doar pe bărbaţi, demonstrează că riscul de atac de cord este redus cu 22% în cazul celor care fac exerciţii intense de trei ori pe săptămână.
„Bărbaţii care au suferit un atac de cord sau care au murit din cauza bolilor coronariene aveau un nivel scăzut al colesterolului bun şi un nivel crescut al colesterolului rău. Ei erau mai predispuşi la hipertensiune şi diabet”, afirmă Andrea Chomistek de la Harvard School of Public Health.