Creierul uman refuză gândurile rele şi îi place să proceseze veştile bune despre viitor. Asta sugerează un studiu britanic, anunţă BBC News.
Optimismul exagerat este o trăsătură umană capabilă să influenţeze în orice domeniu, de la relaţii personale la politică şi finanţe, susţine specialistul în neurologie, Tali Sharot.
La unii oameni, orice idee negativă este absolut ignorată şi, astfel, este păstrată o viziune pozitivă despre lume. Iar asta se numeşte „optimism” şi are beneficii importante pentru sănătate.
Cercetătorii de la Universitatea College din Londra susţin că aproape 80% dintre oamenii sunt optimişti, chiar dacă ei nu se consideră aşa.
Specialiştii au stabilit nivelul de optimism la 14 oameni pe care i-au testat cu un scanner de creier. Participanţii au trebuit să spună cum s-au întâmplat anumite evenimente neplăcute, cum ar fi divorţul sau apariţia cancerului.
Astfel, un participant, care a crezut iniţial că riscul să aibă cancer este de 40%, după experiment, el a scăzut nivelul la 31%.
Dacă primesc veşti pozitive, oamenii au mai multă activitate în lobii frontali ai creierului, reprezentativi pentru erorile de prelucrare, memorare, raţionament, hotărâre, motivaţie, planificare şi controlul impulsurilor.
Dar când informaţia este negativă, cei mai mult optimişti au puţină activitate în lobii frontali, pe când cei mai puţin optimişti au multă activitate în această parte craniană.
„Fumatul ucide mesajele antitutun cât timp oamenii cred că şansele lor la cancer sunt scăzute. Rata de divorţ este de 50%, dar oamenii nu cred că este reprezentativ pentru ei. Există erori fundamentate în creier”, a spus unul dintre cercetătorii britanici. El mai susţine că „uneori, creierul vine cu răspunsuri greşite şi extrem de optimiste, în ciuda dovezilor”.
Optimismul este bun pentru sănătate. Un studiu despre aproape 100.000 de femei arată un risc mic pentru bolile de inimă şi pentru moarte datorită optimismului. „Aspectul negativ este că subestimăm riscurile”, a concluzionat cercetătorul.
Citiţi mai multe pe modista.ro