7.4 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialPreลŸedintele Comitetului Economic ลŸi Social European: "Trebuia sฤƒ intraลฃi รฎn Schengen anul...

PreลŸedintele Comitetului Economic ลŸi Social European: „Trebuia sฤƒ intraลฃi รฎn Schengen anul acesta”

PreลŸedintele Comitetului Economic ลŸi Social European a participat sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ la Forul ONG-urilor de la Marea Neagrฤƒ, ce a avut loc în România. Într-un interviu acordat RL, Staffan Nilsson explicฤƒ de ce considerฤƒ cฤƒ ลฃara noastrฤƒ ar fi trebuit sฤƒ intre în spaลฃiul Schengen încฤƒ de anul acesta.

Domnule preลŸedinte, spuneลฃi-ne în primul rând cu ce se ocupฤƒ Comitetul Economic ลŸi Social European?

Staffan Nilsson: Mฤƒ bucur cฤƒ îmi oferiลฃi ocazia sฤƒ precizez acest lucru. La nivelul Uniunii Europene existฤƒ douฤƒ organisme care analizeazฤƒ condiลฃiile pieลฃei de lucru din spaลฃiul comunitar. Comitetul Economic ลŸi Social European este singurul alcฤƒtuit numai din reprezentanลฃi ai societฤƒลฃii civile ลŸi nu din politicieni. Printre membrii sฤƒi se numฤƒrฤƒ fermieri, consumatori, oameni cu profesii liberale sau academicieni. Avem desigur, ลŸi reprezentanลฃi ai miลŸcฤƒrilor sindicale ลŸi ale altor organizaลฃii muncitoreลŸti. În ceea ce priveลŸte concret activitatea noastrฤƒ, nu avem putere decizionalฤƒ, dar ne-am constituit o voce la nivelul Uniunii Europene. În acest moment existฤƒ în jur de 200 de luฤƒri de poziลฃie exprimate pe marginea iniลฃiativelor legislative ale Comisiei Europene. Rolul consultativ pe care ni l-am câลŸtigat în sânul structurilor europene ne permite sฤƒ trimitem sugestiile noastre în Parlamentul ลŸi în Consiliul European înainte de luarea oricฤƒrei decizii. Chiar dacฤƒ nu este un detaliu care sฤƒ ลฃinฤƒ prima paginฤƒ a ziarelor, existฤƒ dispoziลฃii ale Uniunii Europene în dreptul cฤƒrora apare menลฃiunea: „În conformitate cu recomandฤƒrile Comitetului Economic ลŸi Social European”.

Ce pฤƒrere aveลฃi despre închiderea fabricii Nokia din România ลŸi care credeลฃi cฤƒ sunt factorii care au determinat aceastฤƒ decizie?

S.N.: Înainte de toate vreau sฤƒ vฤƒ spun cฤƒ înลฃeleg neliniลŸtea ลŸi frustrarea oamenilor care au rฤƒmas fฤƒrฤƒ loc de muncฤƒ. Este normal sฤƒ se gândeascฤƒ la cum îลŸi vor întreลฃine familia pe viitor ลŸi sฤƒ creadฤƒ cฤƒ viaลฃa lor este distrusฤƒ. Pe de altฤƒ parte însฤƒ, nu este un secret cฤƒ astfel de situaลฃii se întâmplฤƒ ลŸi în alte ลฃฤƒri. Companiile urmฤƒresc sฤƒ-ลŸi optimizeze activitatea ลŸi de aceea cautฤƒ regiuni în care costul de producลฃie este mai mic. TotuลŸi, din punctul meu de vedere, companiile multinaลฃionale ar trebui sฤƒ aibฤƒ responsabilitฤƒลฃi în procesul social de redirecลฃionare profesionalฤƒ a foลŸtilor lor angajaลฃi. Ar trebui sฤƒ le asigure acestora stagii de pregฤƒtire sau diferite ateliere de lucru pentru ca astfel, angajaลฃii disponibilizaลฃi sฤƒ primeascฤƒ un sprijin în demersul lor de a identifica noi oportunitฤƒลฃi de muncฤƒ. Existฤƒ companii care deja îลŸi asumฤƒ aceste responsabilitฤƒลฃi, dar eu sunt de pฤƒrere cฤƒ toate ar trebui sฤƒ facฤƒ acest lucru.

Dar sindicatele din România? Cum consideraลฃi cฤƒ apฤƒrฤƒ interesele muncitorilor?

S.N.: Sper cฤƒ ele îลŸi fac bine treaba. În definitiv este sarcina muncitorilor sฤƒ-ลŸi aleagฤƒ liderii care cred cฤƒ îi vor reprezenta cu succes. Fฤƒrฤƒ îndoialฤƒ cฤƒ este nevoie de structuri sindicale puternice. Desigur cฤƒ discrepanลฃe între sindicaliลŸti ลŸi muncitori vor apฤƒrea întotdeauna, dar ca în orice democraลฃie tu îลฃi alegi liderul care crezi cฤƒ te reprezintฤƒ. La rândul lor, sindicaliลŸtii trebuie sฤƒ se lupte pentru drepturile membrilor lor.

Cum vedeลฃi participarea actorilor sociali europeni în parteneriatele estice pe viitor?

S.N.: O întrebare foarte interesantฤƒ. Fฤƒrฤƒ îndoialฤƒ cฤƒ vor juca un rol major. Parteneriatele estice sunt constituite din ลŸase ลฃฤƒri în care noi încercฤƒm sฤƒ sprijinim modernizarea vieลฃii economice. Obลฃinerea unei pieลฃe libere ลŸi posibilitatea de a încheia acorduri comerciale benefice sunt puncte esenลฃiale pe agenda miลŸcฤƒrii sociale europene în privinลฃa parteneriatelor estice. De altfel, mฤƒ aลŸtept ca ลŸi celelalte organizaลฃii ale societฤƒลฃii civile sฤƒ devinฤƒ din ce în ce mai active ลŸi sฤƒ ia iniลฃiativa fฤƒrฤƒ a mai aลŸtepta intervenลฃia guvernului sau a instituลฃiilor europene. M-am bucurat sฤƒ observ acest lucru în cadrul discuลฃiilor pe care le-am avut despre rolul Mฤƒrii Negre.

Credeลฃi cฤƒ sinergia Mฤƒrii Negre se poate transforma într-o strategie asemฤƒnฤƒtoare cu cea de la Dunฤƒre?

S.N.: Am observat cฤƒ existฤƒ o oarecare sensibilitate în legฤƒturฤƒ cu acest subiect. Ca ลŸi cum s-ar fi acreditat ideea unui dezinteres politic în privinลฃa Mฤƒrii Negre. Vฤƒ pot spune cu toatฤƒ responsabilitatea cฤƒ suntem implicaลฃi în parteneriate foarte puternice cu ลฃฤƒrile din aceastฤƒ regiune. Spre exemplu, avem legฤƒturi strânse cu Turcia, ลฃarฤƒ care negociazฤƒ aderarea la Uniunea Europeanฤƒ ลŸi pe care o considerฤƒm un jucฤƒtor foarte important în zonฤƒ. Forumul Organizaลฃiilor Neguvernamentale de la Marea Neagrฤƒ reuลŸeลŸte sฤƒ implice eficient societatea civilฤƒ ลŸi ong-urile care doresc sฤƒ contribuie cu propuneri pragmatice la stimularea cooperฤƒrii în regiune ลŸi la implementarea sinergiei Mฤƒrii Negre. În opinia mea, strategiile pentru Marea Neagrฤƒ pot fi dezvoltate în viitor, iar oportunitฤƒลฃile prezente sunt comparabile cu cele de la Marea Balticฤƒ sau de la Dunฤƒre.

Intrarea României ลŸi Bulgariei în spaลฃiul Schengen a fost blocatฤƒ anul acesta de douฤƒ ลฃฤƒri europene, Finlanda ลŸi Olanda. Cum vi s-a pฤƒrut aceastฤƒ opลฃiune?

S.N.: Sunt în dezacord cu cele douฤƒ ลฃฤƒri care v-au blocat accesul în spaลฃiul Schengen, când altele v-au acceptat. Aveaลฃi promisiunea cฤƒ veลฃi fi primiลฃi, aลฃi îndeplinit criteriile, iar evaluฤƒrile confirmฤƒ asta. Desigur, pot fi alte motive în spatele acestui refuz, însฤƒ libertatea de miลŸcare ar fi fost un avantaj extrem de important. Veลฃi deveni membri ai spaลฃiului Schengen mai târziu, dar sunt întru-totul de acord cu ideea cฤƒ ar fi trebuit sฤƒ fiลฃi acceptaลฃi acum.

Care credeลฃi cฤƒ va fi viitorul modelului social european?

S.N.: Ne aflฤƒm într-un moment în care putem observa cât de diferite sunt tradiลฃiile sociale la nivelul ลฃฤƒrilor membre. TotuลŸi, îmi exprim convingerea cฤƒ vom consolida un model social european puternic. Vฤƒ pot spune cฤƒ noi, ca un organism economic ลŸi social, avem parteneri economici ลŸi sociali. Le reamintim politicienilor mereu cฤƒ urmฤƒm un model social ลŸi cฤƒ trebuie sฤƒ menลฃinem posibilitฤƒลฃile sociale pentru viitor. Nu putem trฤƒi în afara acestui model ลŸi obiลŸnuiesc sฤƒ spun cฤƒ o monedฤƒ are douฤƒ feลฃe. Tot aลŸa e nevoie de dezvoltare economicฤƒ, dar în paralel ลŸi împreunฤƒ cu aceasta ai nevoie de dezvoltare socialฤƒ. Nu poลฃi sฤƒ laลŸi oamenii în afara asigurฤƒrilor sociale. Pentru mine este inacceptabil sฤƒ vฤƒd oameni fฤƒrฤƒ casฤƒ, sau cerลŸetori care trฤƒiesc pe strฤƒzi. Nu putem concepe aลŸa ceva pentru societatea modernฤƒ. Prezenลฃa acestor fenomene echivaleazฤƒ cu excluderea socialฤƒ. Avem nevoie de politici sociale europene mai ample în viitor.

>>Companiile multinaลฃionale ar trebui sฤƒ aibฤƒ responsabilitฤƒลฃi în procesul social de redirecลฃionare profesionalฤƒ a foลŸtilor lor angajaลฃi. Ar trebui sฤƒ le asigure acestora stagii de pregฤƒtire sau ateliere de lucru pentru ca astfel, angajaลฃii disponibilizaลฃi sฤƒ fie ajutaลฃi sฤƒ-ลŸi gฤƒseascฤƒ un loc de muncฤƒ.


Cele mai citite

Pensionare anticipatฤƒ pentru romรขnii care locuiesc รฎn zone poluate

Un proiect legislativ, adoptat tacit de Senat, reintroduce aceastฤƒ pensionare anticipatฤƒย  De la 1 septembrie, noua Lege a pensiilor a รฎnlocuit-o pe cea anterioarฤƒ ศ™i...

Pensionare anticipatฤƒ pentru romรขnii care locuiesc รฎn zone poluate

Un proiect legislativ, adoptat tacit de Senat, reintroduce aceastฤƒ pensionare anticipatฤƒย  De la 1 septembrie, noua Lege a pensiilor a รฎnlocuit-o pe cea anterioarฤƒ ศ™i...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ