Motiv de bucurie pentru românii iubitori de produse Apple. România a intrat în rândul ţărilor care au acces la platforma comercială iTunes. Cu ajutorul acestei platforme, utilizatorii pot descărca muzică, software pentru platforma iOS de pe iPad, iPhone şi iPod sau cărţi electronice (e-books).
Pentru cei cărora le place să asculte muzică la difuzorul telefonului în tramvai, pe stradă şi în restaurante, sau pentru cei care se dau „barosani” în faţa vecinilor şi zguduie termopanele cu ritmuri orientale, Apple vine cu altă surpriză. Cu toate cu artiştii români nu sunt promovaţi pe prima pagină a magazinului online, asta nu înseamnă că nu există.
O simplă căutare după cuvântul „manele” îi va face pe iubitorii genului să-şi scoată grătarele în faţa blocului şi să încingă un „bairam”.
Nicolae Guţă, Adi de Vito, Liviu Puştiu, Florin Salam şi prietenii lor îşi vând albumele pe iTunes pentru preţuri ce variază între 8,99 euro şi 10,89 euro. Mai mult de atât, se pare că megahiturile cantautorilor nu au priză numai la publicul român, ci şi la cel străin, dacă luăm în considerare faptul că numele unor albume şi ale unor melodii sunt traduse şi în engleză.
Astfel avem compilaţiile „Academia Manelelor/ Academy of Manele„, „Manele Fantastice/ Fantastic Manele„, „Mafia Manelelor/ Mafia of Manele” (cu hiturile „Ma distrez/ I Feel Good”, „Sunt smecher/ I’m so cool”, „Iarba Verde Marioara/ Green Grass Mary”).
Cu toate astea, nu numai maneliştii sunt prezenţi în iTunes.
Iubitorii de folclor şi muzică uşoară se pot delecta cu albumele lui Benone Sinulescu („Fiul risipitor/Prodigal Son”, „Se duc anii mei, se duc/ There They Go, My Years”), disponibile pentru cumpărare la preţul de 8,99 euro. Ro-mania, K1, şi Talisman apar şi ei în listă, alături de Etno, al căror album are un nume cel puţin ciudat în engleză – „Mă bate vântul, mă bate/ The Wind Blows Me”.
Şi produsele de succes ale României pot fi găsite în iTunes. Astfel, o avem pe Inna, precum şi pe Akcent, Deep Central, Fly Project şi Tom Boxer, cu albume care pot fi achiziţionate pentru sume ce variază între 8,99 şi 10,99 euro.
În afară de talentele autohtone, românii pot cumpăra şi melodii ale artiştilor străini pentru 0,99 euro şi albume întregi, începând de la 4 euro, însă majoritatea preţurilor pentru un album nu sunt mai mici de 8 euro.
Aplicaţiile pentru iPhone, iPad şi iPod Touch sunt în proporţie de 66% contracost (începânde la un euro), iar restul gratuite. Amatorii de cărţi în format electronic (format ePub) vor găsi numeroase titluri gratis, dar şi contra-cost.