22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialBaronul Luca, pe urmele lui Vรฎntu

Baronul Luca, pe urmele lui Vรฎntu

Liviu Luca, apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu ลŸi succesorul lui Marius Petcu (arestat preventiv) la conducerea confederaลฃiei sindicale CNSRL-Frฤƒลฃia,  a fost pus sub învinuire de procurorii anticorupลฃie, fiind acuzat de folosirea funcลฃiei de lider sindical pentru obลฃinerea de bani, bunuri ลŸi alte foloase pentru sine sau pentru alลฃii.

 

Liviu Luca a intrat în atenลฃia DNA deoarece a semnat un contract de management cu o firmฤƒ timiลŸoreanฤƒ prin care a cedat administrarea patrimoniului  confederaลฃiei sindicale, constituit în principal din  nouฤƒ hoteluri din staลฃiunile Covasna, Bฤƒile Herculane, Bฤƒile Felix, Sângeorz-Bฤƒi, Voineasa ลŸi Predeal. Surse judiciare spun cฤƒ sesizarea a fost fฤƒcutฤƒ de un fost vicepreลŸedinte al CNSRL-Frฤƒลฃia, Ion Victor Stan. Contractul de management, pe o perioadฤƒ de nouฤƒ ani, a fost încheiat între Sind Tour Trading (firma confederaลฃiei sindicale) ลŸi Tour Mirinvest – TimiลŸoara, o firmฤƒ care în 2009 a înregistrat pierderi de peste 400.000 lei. Dupฤƒ ce vicepreลŸedintele Ion Victor Stan s-a opus semnฤƒrii,  ลŸi-a pierdut funcลฃia de vicepreลŸedinte al confederaลฃiei.

Relaลฃiile contractuale dintre firma CNSRL-Frฤƒลฃia ลŸi Tour Mirinvest TimiลŸoara au fost demarate de fostul preลŸedinte Marius Petcu, iar dupฤƒ arestarea preventivฤƒ a acestuia pentru luare de mitฤƒ au fost  finalizate de Liviu Luca (prim-vicepreลŸedinte) ลŸi Ion Samoilฤƒ, preลŸedintele „de paie” al confederaลฃiei, dupฤƒ cum afirmฤƒ surse sindicale.

Luca se considerฤƒ nevinovat

La ieลŸirea din sediul Direcลฃiei Naลฃionale Anticorupลฃie, Liviu Luca a declarat presei cฤƒ a fost pus sub învinuire pentru cฤƒ a semnat contractul de management cu Tour Mirinvest TimiลŸoara.

„Sincer sฤƒ fiu, nu înลฃeleg despre ce este vorba. Se încheie un contract de management între firma sindicatelor ลŸi o altฤƒ firmฤƒ, cu obligaลฃia ca firma sindicatelor sฤƒ aducฤƒ un profit; cฤƒ-l scoate, cฤƒ nu-l scoate, nu e treaba noastrฤƒ. Nu vฤƒd care este problema”, a precizat Luca.

De-a lungul timpului, Luca a mai fost suspectat cฤƒ ar fi orchestrat devalizarea PetromServices – societatea sindicatului PETROM, unde este preลŸedinte din 1990 -, dar nu a fost pus sub învinuire. El a dat declaraลฃii de martor în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost inculpat ลŸi trimis în judecatฤƒ pentru cฤƒ a favorizat ลŸi l-a finanลฃat  pe fugarul Nicolae Popa, dupฤƒ ce acesta a fost  condamnat definitiv la 15 ani închisoare în dosarul FNIโ€‘FNA. În acel dosar, Luca apฤƒrea ca împuternicit pe un cont din Nicosia (Cipru), de unde au plecat banii cฤƒtre Jakarta (Indonezia), unde se ascundea Nicolae Popa.

Baronul sindical, cu palat ลŸi domeniu de 8 hectare

Liviu Luca este unul dintre cei mai bogaลฃi lideri sindicali din România. Presa a relatat despre vastul sฤƒu domeniu de peste 8 hectare de la PฤƒuleลŸti-Prahova, unde a ridicat mai multe case, pe lângฤƒ un palat cu piscinฤƒ interioarฤƒ, acvarii imense, iar la capฤƒtul domeniului ลŸi-a construit  un heliport  ลŸi un parc de foiลŸoare. De asemenea, presa i-a descoperit un parc de limuzine de lux  mฤƒrcile Audi Q7, Mercedes GL, Poyota Land Cruiser V12.

Contractul de management

Într-o ลŸedinลฃฤƒ AGA din aprile 2011 a SC Sind Tour Trading SRL (la care pฤƒrลฃile sociale  sunt deลฃinute de  CNSRL-Frฤƒลฃia, reprezentatฤƒ de Liviu Luca,  ลŸi Institutul de Educaลฃie ลŸi Studii Sindicale, reprezentat de Ion Samoilฤƒ) s-a hotฤƒrât revocarea din funcลฃie a administratorilor societฤƒลฃii, printre care figura ลŸi Marius Petcu (atunci arestat preventiv), ลŸi numirea ca administrator a SC Tour Mirin­vest, reprezentat de Florin Dumitrescu (domiciliat în satul Ghironda, care ar fi un fel de paravan).

De asemenea, s-a hotฤƒrât mandatarea lui Liviu Luca  pentru semnarea contractului de management ลŸi administrare cu SC Tour Mirinvest SRL.

Societatea Tour Mirinvest a fost înregistratฤƒ în 2006 de Maricica-Irina ลŸi Ion Miron.   Text Box:  

Cele mai citite

Ministru Predoiu, รฎnainte de participarea la Consiliul JAI: โ€žSunt convins cฤƒ vom primi semnalele pentru care am muncit permanentโ€œ

Ministrul Afacerilor Interne, Cฤƒtฤƒlin Predoiu,ย spune cฤƒ a a avut o serie de รฎntรขlniri รฎnainte de Consiliul JAI , pentru a pregฤƒti intrarea Romรขniei รฎn...

โ€žTotul indicฤƒ faptul cฤƒ nu se simte bine!โ€ Verdictul unui neurochirurg รฎn cazul Michael Schumacher!

Un neurochirurg renumit demonteazฤƒ speculaศ›iile privind prezenศ›a lui Michael Schumacher la nunta fiicei sale. Recent, mai multe publicaศ›ii internaศ›ionale au relatat cฤƒ fostul campion de...

UTA renunศ›ฤƒ la Ezekiel Imoh dupฤƒ doar ศ™ase luni!

Atacantul nigerian Ezekiel Imoh pฤƒrฤƒseศ™te UTA Arad dupฤƒ o perioadฤƒ scurtฤƒ de doar ศ™ase luni รฎn care a evoluat pentru echipa antrenatฤƒ de Mircea...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ