16.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialCu ce investiţii vrea să compenseze Boc plecarea Nokia

Cu ce investiţii vrea să compenseze Boc plecarea Nokia

În timp ce economia clujeană a pierdut unul dintre principalii actori, concernul finlandez Nokia, judeţul a reuşit să atragă o avalanşă de investiţii publice. Indiferent că ele provin din bugetul Uniunii Europene, din cel naţional, din cel judeţean ori din cel local, aceste proiecte ar putea reduce impactul plecării Nokia.

Premierul Emil Boc, aflat sâmbătă la Cluj, a declarat că plecarea Nokia va influenţa prognoza de creştere economică a României pentru anul viitor. El a adăugat că Guvernul va încerca să minimizeze impactul acestei plecări. Şeful Guvernului a mai spus că tot ceea ce se întâmplă în Europa şi în lume afectează România pentru anul viitor. Emil Boc a declarat că şi plecarea Nokia este o consecinţă a evoluţiilor internaţionale.

Premierul a adăugat că va încerca să atragă noi investiţii şi să dezvolte cele existente, în aşa fel încât creşterea economică să nu fie afectată. Emil Boc a mai spus că reformele mari, structurale, au fost făcute în România şi că acestea trebuie să fie finalizate. El a mai afirmat că Guvernul trebuie să pună un accent major pe fiecare loc de muncă din România. El a promis că se va ocupa de susţinerea tuturor investiţiilor străine şi române din România.

Emil Boc a mai spus că decizia Nokia referitoare la plecare a fost foarte rapidă şi luată într-un interval foarte scurt de timp.

De asemenea, el a mai declarat că plata unor despăgubiri mai consistente de către Nokia pentru angajaţii de la Jucu depinde de forţa de negociere a sindicatelor. Nokia a oferit trei salarii compensatorii, dar şeful CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a cerut câte 60 de salarii compensatorii pentru fiecare angajat. Negocierile vor începe azi.

Lucrările la Autostrada Transilvania vor fi reluate

Printre proiectele care au scopul de a resuscita economia clujeană se numără cele de infrastructură. Astfel, Emil Boc, a anunţat că tronsonul de autostradă Gilău – Nădăşel, din judeţul Cluj, va fi scos la licitaţie în următoarele săptămâni. Licitaţia va fi organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Emil Boc a declarat că, astfel, şi traficul rutier spre Zalău va fi scos din Cluj.

Tronsonul va avea o lungime de 9 kilometri, iar lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor. În paralel, compania americană Bechtel va continua lucrările la tronsonul Borş – Suplacu de Barcău. Emil Boc a declarat că „tronsoanele dintre Suplacu de Barcău şi Nădăşel ale Autostrăzii Transilvania vor fi realizate prin intermediul unui parteneriat public – privat”. Tot prin acest tip de parteneriat vor fi construite şi autostrăzile Braşov – Comarnic şi Sibiu – Piteşti, a mai spus şeful Guvernului. Un alt proiect rutier, centura de ocolire a Clujului, Vâlcele – Apahida, va fi deschisă circulaţiei în data de 10 noiembrie.

17 milioane pentru biciclete

Un alt proiect se referă la amenajarea unor piste de biciclete în Cluj-Napoca. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi primarul Clujului, Sorin Apostu, au semnat un contract, finanţat in fonduri europene, în valoare de 17 milioane de euro. Pentru prima dată în România, administraţia locală va crea un sistem integrat de transport public cu biciclete.

Banii vor fi folosiţi pentru amenajarea a 15,4 kilometri de piste de biciclete, pentru cumpărarea a 540 de biciclete şi pentru amenajarea a 50 de staţii pentru biciclişti. 34 dintre ele vor fi create în Cluj-Napoca, iar restul în comunele Apahida şi Floreşti.

Contractul este cel de-al patrulea finanţat din fonduri europene, finanţat prin intermediul fondurilor alocate polilor de creştere. Clujul are rezervate 82 de milioane de euro, iar 50 la sută din aceste fonduri sunt deja angajate. Ministrul Elena Udrea a declarat că mai sunt, în diferite etape de evaluare şi de analiză, alte 21 de proiecte din Cluj. De exemplu, un proiect referitor la parcul industrial Arc din Dej sau cel care vizează construirea unui incubator de afaceri, tot în Dej.

Stadion de 44 de milioane de euro

O altă investiţie importantă care a fost inaugurată este cel mai frumos stadion din România, Cluj Arena. Premierul Emil Boc şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, au tăiat panglica inaugurală a celui mai nou stadion din Transilvania, Cluj Arena. Ceremonia de inaugurare a avut loc la doi ani şi două luni de la începerea lucrărilor la arena sportivă. Arena a costat 44 de milioane de euro şi va avea aproximativ 30.000 de locuri.

Liderii USL ies în stradă

Liderii USL Cluj au anunţat că vor organiza azi, de la ora 13.00, un protest de stradă împotriva închiderii fabricii de telefoane mobile a companiei finlandeze Nokia din Jucu.

Cele mai citite

Declin în sectorul IT din România: Juniorii se confruntă cu dificultăți în găsirea locurilor de muncă

Piața de IT din România, cunoscută anterior pentru dinamismul și angajările frecvente, își pierde treptat din ritmul rapid de creștere. Cei mai mari zece...

G7 pregătește un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, garantat prin dobânzile activelor rusești blocate

Grupul Celor Șapte (G7), alcătuit din cele mai dezvoltate economii ale lumii, a ajuns la un acord pentru a oferi Ucrainei un împrumut substanțial,...

Donald Trump și J.D. Vance, vizați de un atac cibernetic atribuit Chinei

Autoritățile americane investighează un atac cibernetic suspectat a fi orchestrat de actori legați de China, care a vizat telefoanele fostului președinte Donald Trump și...
Ultima oră
Pe aceeași temă