2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialPakistan: O familie refuză să-şi omoare fiica, după ce a fost violată,...

Pakistan: O familie refuză să-şi omoare fiica, după ce a fost violată, atrăgând mânia sătenilor

În Pakistan, femeile care au fost violate sunt, de regulă, omorâte de tată sau de fraţi, pentru a apăra onoarea familiei. Totuşi, o familie refuză să îşi omoare fiica de 17 ani, violată în urmă cu patru ani, atrăgând mânia sătenilor, relatează publicaţia The Atlantic.

Tânăra Kainat Soomoro, din Mehar, luptă pentru dreptate: ea spune că a fost răpită şi violată de mai mulţi bărbaţi, în urmă cu patru ani.

Jurnaliştii de la The Atlantic au întâlnit-o pe adolescentă în biroul Comisiei pentru Drepturile Omului din Pakistan.

„Mă întorceam de la şcoală şi m-am oprit la magazin, să îi iau o jucărie nepoatei mele. Când mă uitam la jucării, un individ mi-a astupat nasul şi gura cu o batistă. Am leşinat şi am fost răpită. Apoi, patru bărbaţi m-au violat”, a povestit Kainat.

Vreau să mi se facă dreptate, nu mă voi opri până nu mi se va face dreptate„. După trei zile, fata a reuşit să fugă şi a povestit familiei ce a păţit. Tatăl lui Kainat a vrut să facă plângere la poliţie, dar oamenii legii i-au respins cererea.

Mai mult, părinţi povestesc că tribunalul jirga (sfatul satului, care judecă după litera islamului) a spus că este „kari” (femeie neagră, traducere literală), pentru că şi-a pierdut virginitatea. Atunci, gestul firesc al celor mai mulţi părinţi ar fi fost să omoare fata, pentru că aruncă dezonoarea asupra familiei.

În chestiunile de onoare, tribunalul jirga hotărăşte că femeia sau cuplul care a întreţinut relaţii sexuale în afara căsătoriei trebuie omorâti„, explică şi un asistent al Comisiei pentru Drepturile Omului, Abdul Hai.

Aceste acte de violenţă sunt cunoscute drept „crime în numele onoarei”.

În 2009, 46% din femeile omorâte în Pakistan au fost săvârşite în numele onoarei, iar presa pakistaneză a scris despre 647 de astfel de crime, se arată în cel mai recent raport al Comisiei pentru Drepturile Omului.

Oricum, experţii atrag atenţia că numărul real al cazurilor este mult mai mare şi nu sunt raportate la poliţie, pentru că familia declară că fetele se sinucid (unele chiar o fac, dar tot împinse de familie, cum arată alte mărturii şi rapoarte).

În ciuda presiunilor din partea sătenilor, familia lui Kainat nu vrea să o omoare. „Chiar dacă este vorba de tradiţie, dacă familia nu o permite, atunci nu se va întâmpla. Tatăl şi fratele meu, chiar şi mama mea, nu sunt de acord cu asta”, explică tânăra.

Familia s-a mutat în Karachi şi nici acolo nu scapă de oameni care îi atacă, făcând presiuni asupra părinţilor.

„Kainat este norocoasă. De regulă, fata este omorâtă, iar bărbatul scapă. Peste 70% din persoanele omorâte în numele onoarei sunt femei, iar 30% sunt bărbaţi„, arată Abdul Hai.

Judecătorul local a decis deja împotriva lui Kainat, susţinând că „nu există dovezi suficiente. Numai mărturia împotriva presupuşilor atacatori nu este suficientă” (Oricum, în islam, o mărturie este validată dacă există cel puţin patru martori. )

Nici poliţia nu se implică în cazurile de viol, de multe ori refuzând să primească plângerile victimelor. Fără dovezile medicale, există doar cuvântul lui Kainat împotriva cuvântului violatorilor.

Chiar dacă a pierdut procesul la tribunalul local, tânăra vrea să meargă mai departe. „Nu mă dau bătută. Voi merge până la Curtea Supremă”.

Articolul publicat de jurnalişti a câştigat un grant de la CentruL Pulitzer.

Citiţi aici mai multe despre crimele în numele onoarei.

Accesaţi aici raportul organizaţiei Amnesty International privind crimele în numele onoarei săvârşite în Pakistan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă