Peste doar câteva zile, Romania International Film Festival (RO-IFF) deschide porţile cinematografelor Eforie şi Corso pentru iubitorii filmului. Între 1 şi 9 octombrie, peste 40 de pelicule, reunite în şase secţiuni, aşteaptă întâlnirea cu publicul românesc şi mulţi invitaţi de marcă au confirmat prezenţa în cadrul Festivalului.
Prima invitată specială a RO-IFF 2011 este Julie Taymor, câştigătoare a premiului Emmy, nominalizată la Oscar şi la Leul de Aur pentru Frida (2002). Julie Taymor (n. 1952) a regizat teatru, operă şi film, fiind prima femeie care a primit prestigiosul premiu Tony pentru regia unui muzical. Şi-a făcut debutul regizoral cinematografic în 1999 cu filmul Titus avându-i pe Anthony Hopkins şi Jessica Lange în rolurile principale. Cel mai recent film al ei, The Tempest (prezent în secţiunea 2 x 3 a RO-IFF) o are ca protagonistă pe Helen Mirren în rolul lui Prospero/Prospera. Filmul anterior, Across the Universe (de asemenea prezent în Festival) este o reluare a celor mai cunoscute piese The Beatles şi a fost nominalizat la Globul de Aur pentru „Cel mai bun muzical” / „Comedie” (2008). Din distribuţie face parte şi Bono, liderul trupei U2. Frida (2002), cu Salma Hayek şi Alfred Molina, a adunat şase nominalizări la Oscar şi a câştigat două trofee – îl revedeţi în cadrul secţiunii 2 x 3. Taymor este binecunoscută şi pentru regia piesei The Lion King (1997), piesă montată pe Broadway şi care i-a adus, printre altele, două premii Tony. Printre numeroasele sale producţii teatrale se numără şi Darién: A Carnival Mass, prezentat la Lincoln Center (1996) care a primit cinci nominalizări la premiile Tony, inclusiv pentru Cel mai bun Regizor.
În operă, numeroasele puneri în scenă ale lui Taymor includ Flautul fermecat al lui Mozart, în prezent în repertoriul Operei Metropolitane din New York, Oedipus Rex, care a câştigat Premiul Juriului la Festivalul de filme de Artă de la Montreal, precum şi un premiu Emmy; The Flying Dutchman pentru Los Angeles Music Center, într-o coproducţie cu Houston Grand Opera şi Salomé pentru Opera Kirov din Rusia.
Julie Taymor a absolvit Institutul Oberlin din Ohio şi a beneficiat de o bursă Watson ce i-a permis să călătorească în Japonia şi Indonezia (1975-1979). A primit, de asemenea, MacArthur Fellowship, o bursă Guggenheim, două premii Obie, şi Brandes Creative Arts Award. O carte ilustrată despre cariera ei, Julie Taymor: Playing With Fire, a apărut recent cu o recenzie semnată de Harry N. Abrams.
În 1984, Julie Taymor a colaborat cu regizorul român Andrei Şerban, iar rezultatul a fost punerea în scenă a unui basm minunat, The King Stag, scris de Carlo Gozzi. Julie a realizat costumele, măştile şi păpuşile uriaşe din spectacol, dar l-a ajutat pe Andrei Şerban şi cu mişcarea scenică derivată din teatrul japonez kabuki, ritualurile balineze şi Commedia Dell’Arte. Spectacolul a fost pus în scenă la New York şi Los Angeles, a călătorit la Veneţia, Madrid, Tokyo, Taipei şi Moscova, iar apoi, în 2000, producţia a străbătut în turneu alte 66 de oraşe americane şi europene.
La începutul anilor ’80, Julie Taymor îl întâlneşte pe muzicianul Elliot Goldenthal care ajunge să fie partenerul ei de muncă, dar şi de viaţă. Goldenthal a scris muzica pentru cele mai multe din proiectele lui Julie şi a şi câştigat Oscarul pentru coloana sonoră a peliculei Frida (2002).
Goldenthal este cunoscut pentru coloanele sonore din pelicule precum: Alien 3, Michael Collins, Batman Forever, Heat sau Demolition Man. Are şase premii ASCAP, trei nominalizări şi un premiu Oscar, două nominalizări şi un Glob de Aur, precum şi numeroase alte premii şi nominalizări.
Julie Taymor şi Elliot Goldenthal vor fi la Bucureşti în cadrul Romania International Film Festival, pe 7 octombrie la cinema Corso, pentru prezentarea filmului The Tempest, cel mai recent proiect al celor doi.