Elveţia va renunţa progresiv la energia nucleară, după ce Consiliul Statelor (Camera superioară a Parlamentului) a aprobat astăzi încetarea construcţiei unor noi centrale nucleare, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Consiliul Naţional (Camera inferioară) a votat deja în acest sens la 8 iunie.
În urma aprobării Camerei superioare, dosarul se întoarce în Camera inferioară, pentru aprobarea versiunii adoptate miercuri, care precizează că nu va fi interzisă nicio tehnologie.
În afară de măsurile care încurajeză sectoarele energiei regenerabile şi eficienţei energetice, textul votat miercuri de Camera superioară cere continuarea cercetărilor în domeniul nuclear.
Deputaţii Camerei inferioare au aprobat la 8 iunie planurile prezentate de Guvernul helvetic pentru renunţarea progresivă la energia nucleară până în 2034, deschizând calea unui proces politic de durată.
Între moţiunile votate, cea mai importantă a fost cea a deputatului de centru Roberto Schmidt care a propus ca nici o autorizaţie să nu mai fie acordată pentru construirea de centrale nucleare. Acest text a fost adoptat cu 101 voturi, 54 de deputaţi au votat împotrivă, iar 36 s-au abţinut.
Economiesuisse, federaţia întreprinderilor eleveţiene, şi-a exprimat „regretul” faţă de această hotărâre, adăugând totodată că este vorba despre „o primă hotărâre parlamentară în lungul proces politic”.
Confederaţia helvetică dispune de cinci reactoare nucleare, toate situate în estul ţării. Potrivit recomandărilor Guvernului de la sfârşitul lui mai, reactorul Beznau I urmează să fie decuplat de la reţea în 2019, cele de la Beznau II şi Muhleberg în 2022, cel de la Goesgen în 2029, iar cel de la Leibstadt în 2034.