2.7 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialElveţia va abandona progresiv energia nucleară

Elveţia va abandona progresiv energia nucleară

Elveţia va renunţa progresiv la energia nucleară, după ce Consiliul Statelor (Camera superioară a Parlamentului) a aprobat astăzi încetarea construcţiei unor noi centrale nucleare, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Consiliul Naţional (Camera inferioară) a votat deja în acest sens la 8 iunie.

În urma aprobării Camerei superioare, dosarul se întoarce în Camera inferioară, pentru aprobarea versiunii adoptate miercuri, care precizează că nu va fi interzisă nicio tehnologie.

În afară de măsurile care încurajeză sectoarele energiei regenerabile şi eficienţei energetice, textul votat miercuri de Camera superioară cere continuarea cercetărilor în domeniul nuclear.

Deputaţii Camerei inferioare au aprobat la 8 iunie planurile prezentate de Guvernul helvetic pentru renunţarea progresivă la energia nucleară până în 2034, deschizând calea unui proces politic de durată.

Între moţiunile votate, cea mai importantă a fost cea a deputatului de centru Roberto Schmidt care a propus ca nici o autorizaţie să nu mai fie acordată pentru construirea de centrale nucleare. Acest text a fost adoptat cu 101 voturi, 54 de deputaţi au votat împotrivă, iar 36 s-au abţinut.

Economiesuisse, federaţia întreprinderilor eleveţiene, şi-a exprimat “regretul” faţă de această hotărâre, adăugând totodată că este vorba despre “o primă hotărâre parlamentară în lungul proces politic”.

Confederaţia helvetică dispune de cinci reactoare nucleare, toate situate în estul ţării. Potrivit recomandărilor Guvernului de la sfârşitul lui mai, reactorul Beznau I urmează să fie decuplat de la reţea în 2019, cele de la Beznau II şi Muhleberg în 2022, cel de la Goesgen în 2029, iar cel de la Leibstadt în 2034.

Cele mai citite

Ce a discutat Nicolae Ceaușescu cu Henry Kissinger în 1974 la București

Decesul recent la vârsta de 100 de ani a fostului mare diplomat și secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, a readus în...

Întâlnire Burduja-Macron la COP-28. ,,Avem multe subiecte în comun”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a publicat o fotografie de la o „întâlnire spontană” cu Emmanuel Macron, președintele Franței, de la COP-28.  „Franța și România deja...

Cel puțin patru morți și zeci de răniți în Filipine, după un atac terorist

Cel puțin patru persoane au fost ucise într-un atac terorist produs în Filipine, în timpul unei slujbe religioase catolice, în ziua de duminică, 3...
Ultima oră
Pe aceeași temă