25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleCum să slăbești fără să te înfometezi?

Cum să slăbești fără să te înfometezi?

Ce trebuie să știm e că nu toate caloriile sunt la fel. Ai ridicat o sprânceană la această afirmație? Ei, bine, află că acestea pot fi bune sau rele. Caloriile rele sunt cele care provin din dulciuri, fast-food, chipsuri, sucuri carbogazoase iar organismul nostru doar le transformă în depuneri de grăsime și colesterol. Nu sună prea bine, nu?

De cealaltă parte, avem caloriile bune – cele care oferă corpului energie și vitalitate pe o perioadă lungă de timp și care sunt utilizate în procese utile pentru organism. Vorbim aici despre detoxifiere, scăderea colesterolului, imunitate și nu numai. 

Tot mai multe studii demonstrează că leguminoasele sunt o categorie de alimente care satisfac foamea și contribuie la sănătatea organismului. Din această familie fac parte fasolea, lintea, năutul. Alimentele în sine nu sunt o descoperire nouă, dacă ne uităm că lintea, de exemplu, era consumată cu sfințenie de faraonii egipteni, iar năutul era cultivat încă din Evul Mediu.

 De ce sunt leguminoasele atât de speciale? Hmm… de unde să începem?

În primul rând, sunt deosebit de bogate în proteine. Sunt înlocuitorii perfecți pentru carne în dietele vegane și vegetariene şi nu numai. Dar să vorbim cu cifre exacte. Potrivit Departamentului de Agricultură din SUA, o ceașcă de linte gătită conține peste 17g proteine, iar o ceașcă de năut conține aproximativ 15g. Să ne facem o idee ce înseamnă asta – necesarul zilnic pentru o femeie este de 46g proteine. Mai mult decât atât, 200g iaurt abia conțin 11g proteine, iar o ceașcă de lapte 8g proteine. Destul de impresionant pentru micile noastre legume, nu-i așa?

În al doilea rând, nu conțin grăsimi saturate, despre care știm că sunt un pericol real pentru sănătatea inimii și a arterelor. 

Și, de parcă nu ar fi suficient, leguminoasele ajută totodată la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și reduc riscul apariției diabetului.

Cum ne ajută în dieta de slăbire lintea și năutul?

Una dintre cele mai importante proprietăți este că, după o masă în care ai consumat linte sau năut, senzația de sațietate ține mult timp. Consumul acestora ne taie pofta de gustări nesănătoase. Un studiu a arătat că indivizii care au mâncat în medie 104g năut zilnic, timp de 12 săptămâni, au consumat mult mai puțină mâncare nesănătoasă, comparativ cu un alt grup care nu a mâncat năut.

Atât lintea, cât și năutul aduc în organism un cocktail de nutrienți. Iar aportul de fibre, vitamine și minerale, calciu, magneziu și vitamina C ne dau plusul acela de energie de care avem nevoie pentru a face față taskurilor zilnice.

Ce vedete iubesc lintea și năutul?

Ca orice aliment care contribuie la siluetă, fiind și sănătos totodată, lintea și năutul fac parte din meniul regulat al celebrităților. Vedete cu un corp de invidiat și care zici că au descoperit secretul tinereții fără bătrânețe, precum Cher, Demi Moore sau Kate Hudson au recunoscut că iubesc aceste leguminoase. Trebuie să aibă un motiv întemeiat, nu?

Cum ar fi să mai spunem că alimentele minune au și un preț mai mic decât numărul de calorii pe care îl conțin? Așa că… tu de când începi dieta?

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă