Comisia Europeană (CE) condamnă acţiunile antirrome din Bulgaria, din ultimele zile şi monitorizează situaţia, a declarat un purtător de cuvânt al CE, potrivit Sofia News Agency, citată de NewsIn.
CE nu a comentat acţiunile forţelor de securitate bulgare şi a spus că ele ţin de competenţa autorităţilor. Blocul a cerut tuturor statelor membre să prezinte Bruxelles-ului un plan pentru integrarea comunităţilor rome în viaţa socio-economică.
168 de persoane au fost arestate de poliţie aseară, în mai multe oraşe din Bulgaria, în urma unui nou val de proteste faţă de rromi. Manifestanţii s-au strâns pentru a doua noapte consecutiv, pentru a protesta faţă de uciderea unui tânăr în vârstă de 19 ani, Anghel Petrov, din satul Katuniţa, de către un apropiat al controversatului lider rom Kiril Raşkov, cunoscut şi ca Ţarul Kiro. Participanţii au denunţat şi „situaţia privilegiată” a minorităţii rome în ţară.
Circa 600 de persoane s-au strâns la Plovdiv, alte 600 la Sofia, 400 la Varna, iar manifestaţii de mai mică amploare au avut loc în alte oraşe.
Protestatarii – printre care s-au numărat fani ai echipelor de fotbal şi membri ai organizaţiilor de extremă-dreapta – s-au ciocnit cu scutierii, jandarmii şi ofiţeri ai Protecţiei Civile la Plovdiv, Sofia şi Varna.
Între timp, rromii din întreaga ţară s-au înarmat cu lopeţi, topoare, bâte şi arme, pentru a contracara eventuale atacuri, potrivit manifestanţilor.
Bulgaria este cuprinsă de ciocniri interetnice declanşase de un incident în care un tânăr bulgar de 19 ani ar fi fost omorât, vineri, de un membru al familiei unui renumit şef de clan al romilor, Kiril Raşkov, în satul Katuniţa de lângă Plovdiv. Incidentele au culminat sâmbătă noapte, cu un atac asupra proprietăţilor lui Raşkov pus la cale, se spune, de suporteri extremişti din fotbal.