3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialRecunoaşterea facială marchează sfârşitul anonimatului

Recunoaşterea facială marchează sfârşitul anonimatului

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au dezvoltat tehnologia de recunoaştere facială pentru şi subliniază aspectele pozitive şi cele negative ale unei lumi în care nu mai există anonimat, relatează BBC.

Profesorul de tehnologie a informaţiei şi politici publice, Alessandro Acquisti, a creat o aplicaţie experimentală pentru telefoanele inteligente care este capabilă să fotografieze faţa unui necunoscut pentru a afla care este numărul acestuia de securitate socială, data naşterii, locul de muncă şi multe alte informaţii disponibile de obicei pe Facebook.

Tehnologia se bazează pe compararea fotografiilor obţinute cu ajutorul telefonului mobil cu cele de pe Facebook.

Studenţii din campusul universităţii care lucrează la Centrul CyLab Biometrics dezvoltă hardware-ul şi software-ul necesar recunoaşterii faciale pentru a ajuta autorităţile de poliţie la identificarea infractorilor.

Jen King, doctorand la Şcoala de Informaţii a Universităţii Berkeley din California, a declarat că lumea se întoarce înapoi în timp. „Înainte, oamenii locuiau în comunităţi mici, toată lumea îi cunoştea şi nu exista nici un fel de anonimat. Tindem către acelaşi lucru”.

The Telegraph nota în august 2010 că o companie israeliană care a făcut paşi importanţi în domeniul recunoaşterii faciale a pus tehnologia la dispoziţia dezvoltatorilor, astfel încât o serie de aplicaţii vor putea fi folosite de către publicul larg. Reacţiile au fost dure, multe asociaţii declarând că angajatorii ar putea folosi tehnologia pentru a căuta pe internet fotografii compromiţătoare ale angajaţilor.

Începând din luna iunie a acestui an, Facebook a activat funcţia de recunoaştere facială pentru toţi utilizatorii, fără a oferi o notificare prealabilă.

La începutul lunii august, o comisie juridică din oraşul german Hamburg a acuzat Facebook de încălcarea vieţii private a utilizatorilor săi din Germania. Comisia a stabilit că tehnologia folosită pentru a identifica automat feţele utilizatorilor în fotografiile postate pe site colectează informaţii biometrice fără consimţământ, a informat BBC. Autorităţile germane erau îngrijorate că reţeaua socială construieşte o bază de date imensă cu feţele utilizatorilor.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă