4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialRecunoaşterea facială marchează sfârşitul anonimatului

Recunoaşterea facială marchează sfârşitul anonimatului

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au dezvoltat tehnologia de recunoaştere facială pentru şi subliniază aspectele pozitive şi cele negative ale unei lumi în care nu mai există anonimat, relatează BBC.

Profesorul de tehnologie a informaţiei şi politici publice, Alessandro Acquisti, a creat o aplicaţie experimentală pentru telefoanele inteligente care este capabilă să fotografieze faţa unui necunoscut pentru a afla care este numărul acestuia de securitate socială, data naşterii, locul de muncă şi multe alte informaţii disponibile de obicei pe Facebook.

Tehnologia se bazează pe compararea fotografiilor obţinute cu ajutorul telefonului mobil cu cele de pe Facebook.

Studenţii din campusul universităţii care lucrează la Centrul CyLab Biometrics dezvoltă hardware-ul şi software-ul necesar recunoaşterii faciale pentru a ajuta autorităţile de poliţie la identificarea infractorilor.

Jen King, doctorand la Şcoala de Informaţii a Universităţii Berkeley din California, a declarat că lumea se întoarce înapoi în timp. „Înainte, oamenii locuiau în comunităţi mici, toată lumea îi cunoştea şi nu exista nici un fel de anonimat. Tindem către acelaşi lucru”.

The Telegraph nota în august 2010 că o companie israeliană care a făcut paşi importanţi în domeniul recunoaşterii faciale a pus tehnologia la dispoziţia dezvoltatorilor, astfel încât o serie de aplicaţii vor putea fi folosite de către publicul larg. Reacţiile au fost dure, multe asociaţii declarând că angajatorii ar putea folosi tehnologia pentru a căuta pe internet fotografii compromiţătoare ale angajaţilor.

Începând din luna iunie a acestui an, Facebook a activat funcţia de recunoaştere facială pentru toţi utilizatorii, fără a oferi o notificare prealabilă.

La începutul lunii august, o comisie juridică din oraşul german Hamburg a acuzat Facebook de încălcarea vieţii private a utilizatorilor săi din Germania. Comisia a stabilit că tehnologia folosită pentru a identifica automat feţele utilizatorilor în fotografiile postate pe site colectează informaţii biometrice fără consimţământ, a informat BBC. Autorităţile germane erau îngrijorate că reţeaua socială construieşte o bază de date imensă cu feţele utilizatorilor.

Cele mai citite

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...

Peste 3000 de dealeri auto îi cer lui Joe Biden să oprească inițiativa privind vehiculele electrice

O coaliție formată din peste 3.000 de dealeri auto din SUA îi cere președintelui Joe Biden, printr-o scrisoare deschisă, să stopeze inițiativa considerată agresivă...

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă