23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSchimburi de focuri între KFOR şi sârbii kosovari

Schimburi de focuri între KFOR şi sârbii kosovari

Schimburi de focuri între forţele KFOR şi sârbii kosovari au izbucnit luni după-amiază în apropierea punctului de frontieră Jarinje, de la graniţa Serbiei cu Kosovo, relatează agenţia bulgară FOCUS News citându-l pe corespondentul său de la Priştina, informează NewsIn.

Forţele KFOR au reacţionat trăgând cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Patru oameni au fost grav răniţi, unii din cauza gloanţelor de cauciuc, a anunţat ministrul pentru Kosovo, Goran Bogdanovici, la radioteleviziunea sârbă RTS. Răniţii au fost transportaţi la spital.

Trupele americane din KFOR au folosit marţi dimineaţă gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe sârbi şi a îndepărta o baricadă de pe un drum alternativ ce duce de la Jarinje către Serbia centrală. Localnicii sârbi, care şi-au petrecut noaptea la baricadă, au declarat pentru agenţia Beta că soldaţii KFOR au fost brutali, au folosit gaze lacrimogene şi i-au reţinut pe tinerii sârbi care erau prezenţi. Unul dintre ei a ajuns la spitalul Raşka. Patru sârbi au fost arestaţi, dar ulterior au fost eliberaţi. Trupele americane au ameninţat că vor deschide focul împotriva oricui se apropie de gardul de sârmă ghimpată instalat la punctul graniţei administrative de la Jarinje.

De asemenea, soldaţii americani au spus că vor aresta, începând de marţi dimineaţă, pe oricine foloseşte drumul alternativ din apropiere de Jarinje. Trupele germane au arestat şi apoi eliberat două persoane, marţi dimineaţa, pe acest drum.

Un nou incident a izbucnit în jurul orei 10.30 (11.30, ora României), când mai mulţi cetăţeni au aruncat cu pietre în soldaţii KFOR, care au răspuns folosind gaze lacrimogene. Ciocnirile au încetat curând, după ce a intervenit primarul din Leposavici şi le-a spus sârbilor să lupte paşnic pentru cererile lor legitime.

La celelalte baricade din nordul Kosovo noaptea a fost relativ calmă.

KFOR îndepărtase o baricadă din nisip la Jarinje, noaptea trecută, dar sârbii veniţi în număr mare au reuşit să ridice o nouă baricadă pe principalul drum care duce spre Rudniţa monitorizând totodată un drum alternativ care leagă această parte din Kosovo de Serbia centrală.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă