Prorectorul Liviu Matei a explicat, într-un interviu exclusiv pentru RL, cum modificările legislative impuse de premierul Viktor Orbán vor afecta mii de studenți, inclusiv din România.
Central European University (CEU) de la Budapesta, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Europa Centrală și de Est, este ținta unor modificări legislative care îi amenință existența. Deși zeci de mii de cetățeni au manifestat în capitala Ungariei pentru a susține universitatea și lideri publici și academici au arătat că sprijină CEU, premierul Viktor Orbán nu dă semne că ar face pași înapoi.
“Atac dur și neașteptat din partea Guvernului”
România liberă: Care este situația CEU acum?
Liviu Matei: În urmă cu o lună, CEU a fost atacată dur și neașteptat de către guvernul ungar, care a amendat legea învățământului superior. În doar o săptămână, amendamentele discriminatorii și care au ca scop distrugerea CEU au trecut de Parlament și au devenit lege prin semnătura președintelui Janos Ader.
Toate acestea, în ciuda ilegalităților evidente, a protestelor din partea unor instituții ungare respectate și a unor lideri publici și chiar a scandalizării mediului academic global. Pe 9 aprilie, cu o zi înainte ca președintele Ader să semneze promulgarea legii, aproximativ 70.000 de oameni au protestat pe -străzile din Budapesta. Problema a fost prompt și în mod corect identificată – de către cetățenii îngrijorați, de către mediul academic, de către studenți, politicieni, de către 24 de laureați Nobel și de către diverse figuri publice – ca un atac violent la libertatea academică și împotriva unei instituții libere chiar aici, în inima Europei, într-o țară membră a UE.
Amendamentele promulgate cer ca CEU – într-un interval de timp imposibil de acoperit, punitiv – să deschidă un campus în SUA; CEU să fie parte a unui tratat internațional încheiat între guvernul ungar și cel american, în ciuda faptului că nu guvernul federal american supraveghează acreditările de învățământ superior (CEU e acreditată în SUA de către Comisia pentru Învățământ Superior a Statelor de Mijloc); universitatea să-și schimbe numele și alte cerințe.
CEU urmărește acum, pe toate căile politice și legale aflate la dispoziție, să schimbe legislația, care este neconstituțională, discriminatorie și punitivă. În timp ce președintele ungar Janos Ader a cerut negocieri între guvernul ungar și CEU, universitatea încă așteaptă un semnal de la un reprezentant guvernamental.
“Lui Orbán îi displace profund Soros”
Cum s-a ajuns la această situație, ce credeți că l-a făcut pe premierul Viktor Orbán să ceară închiderea CEU?
Va trebui să-l întrebați pe premierul Orbán ce anume l-a stimulat să promoveze această lege. Am fost, într-adevăr, surprinși de acest atac strident la libertatea academică. Așa cum președintele și rectorul CEU Michael Ignatieff a spus în mai multe rânduri, “Nu am făcut nimic greșit”. Acesta a subliniat că tot ce vrem e să fim lăsați să facem ce știm cel mai bine: să educăm studenți și să coordonăm cercetarea de nivel înalt. CEU va continua să fie operațională.
Decizia premierului Orbán a fost determinată de faptul că îl -consideră pe George Soros un -adversar. Cum au apărut tensiunile între cei doi?
Nu e un secret – iar presa a scris pe spații largi despre asta – că lui Orbán îi displace profund unul din fondatorii CEU, George Soros (care, prin intermediul fundației sale, i-a oferit lui Orbán o bursă la finele anilor ’80). Totuși, noi – deopotrivă cu zeci de mii de persoane din mediul academic, 24 de laureați Nobel și sute de instituții și organizații academice – considerăm că acest asalt nu este îndreptat doar împotriva CEU, ci și împotriva libertății academice în toată Ungaria.
“Atac politic premeditat”
Care considerați că sunt abuzurile și ilegalitățile împotriva CEU?
Amendamentele la legea învățământului superior care au fost promulgate pe 10 aprilie sunt discriminatorii. Legislația a fost modificată fără a avea loc consultări cu CEU sau cu autoritățile ungare care era necesar să emită opinii și, astfel, au fost încălcate standardele elementare ale legiferării în orice țară democratică. Legislația țintește o instituție americană într-o manieră flagrant discriminatorie.
Noua legislație urmărește ca pentru CEU să fie imposibil să ofere diplome de masterat și doctorat acreditate în SUA, așa cum s-a întâmplat, de altfel, foarte mulți ani. A fost impus un termen pentru schimbări care, de fapt, echivalează cu o pedeapsă întrucât va fi imposibil să ne conformăm așa de repede.Din aceste motive, dar și din altele, această nouă legislație constituie un atac politic premeditat asupra unei instituții libere care a fost cu mândrie o parte a societății ungare pentru un sfert de secol.
„UE a demarat o -procedură -de -infringement“
Cum ar putea această situație să fie remediată?
Atunci când a promulgat această lege, președintele ungar Janos Ader a cerut negocieri între guvernul ungar și CEU. Până acum, însă, CEU nu a fost contactată de vreun reprezentant al guvernului ungar.
Cum am spus anterior, CEU urmărește acum, pe toate căile politice și legale aflate la dispoziție, să schimbe legislația, care este neconstituțională, discriminatorie și punitivă. Pe 26 aprilie, Comisia Europeană a declarat că noua legislație este împotriva normelor europene și i-a cerut guvernului ungar să reexamineze modificările adoptate. O procedură de infringement a fost demarată împotriva acestei noi legi.
„1.670 de studenți români au absolvit CEU“
Ce credeți că vor pierde tinerii din Europa Centrală și de Est, deci și cei din România, dacă CEU va fi închisă sau relocată?
Tinerii din Ungaria își exprimă constant părerea prin manifestații pașnice și își demonstrează sprijinul pentru libertatea academică și o universitate – CEU – pe care o recunosc ca fiind una dintre cele mai respectate din regiune. Deși CEU nici nu organizează și nici nu sprijină demonstrațiile, am fost foarte emoționați să constatăm că suntem atât de susținuți.
Studenți și facultăți de la universitățile vecine ELTE, Corvinus și Andrassy și-au manifestat sprijinul și, foarte important, studenți de la acele universități au avut ocazia să discute îndeaproape cu Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al SUA, când acesta a vizitat CEU cu ocazia ultimei sale vizite la Budapesta. Astfel, acești tineri au putut să îi spună direct reprezentantului SUA părerile lor. Eu sunt din România, iar universitățile din București și Timișoara și Școala Națională de Administrație Publică au trimis scrisori de sprijin. Avem mulți studenți români la CEU.
Doar anul acesta sunt 62 de studenți din România și, până acum, 1.670 de studenți români au absolvit aici. Suntem pur și simplu derutați că guvernul ungar are de gând să le facă deservicii tinerilor maghiari, tăindu-le accesul la o instituție de învățământ de înaltă calitate care a educat așa de mulți cetățeni ungari (peste 3.000), dar și studenți români cu rădăcini ungurești.
Acum, CEU are 1.500 de masteranzi și doctoranzi. Fondatorii CEU – inclusiv Arpád Göncz (Ungaria), Václav Havel (Cehoslovacia) și Bronislaw Geremek (Polonia) – au avut viziunea unei universități care să aducă laolaltă studenți talentați din Europa Centrală și de Est într-un loc în care să poată studia cu profesori recunoscuți, să poată face cercetare riguroasă și să-și poată împărtăși cultura în speranța unei mai bune înțelegeri cu ceilalți. Aș putea să adaug inclusiv că Budapesta, drept comunitate, va pierde un vecin valoros care organizează 700 de evenimente publice anual – iar numărul celor cu traducere în maghiară poate crește, dacă e nevoie. De asemenea, biblioteca CEU adăpostește cea mai mare colecție de texte în limba engleză în științe sociale și umane din estul și centrul Europei. Această resursă de lucru este disponibilă și pentru cercetătorii care se califică să studieze aici.
CEU atrage și granturi generoase din partea Consiliului European pentru Cercetare (European Research Council – ERC), ceea ce aduce prestigiu nu doar universității, ci și Ungariei. De anul acesta până în 2022, CEU va primi 14.988.163 de euro din granturi ale Consiliului European pentru Cercetare. Iar printre beneficiarii acestor granturi se numără și cercetători ungari și români. Mai mult, CEU a avut destul de mult succes în a atrage profesorii ungari care predau în străinătate să se întoarcă acasă, la Budapesta, unde își ajută substanțial țara natală.
PARADOX. „Orbán a primit o bursă de la Fundația Soros“
Europarlamentarii sunt descumpăniți de decizia premierului Orbán. Totuși, care să fie motivele lui Orbán pentru această decizie?
O spun din nou, ar trebui să-l întrebați chiar pe premierul Orbán ce speră să obțină. Și repet, nu e un secret – iar presa a scris pe spații largi despre asta – că lui Orbán îi displace profund unul dintre fondatorii CEU, George Soros (care, prin intermediul fundației sale, i-a oferit lui Orbán o bursă la finele anilor ’80). Totuși, noi – deopotrivă cu zeci de mii de persoane din mediul academice, 24 de laureați cu Nobel și sute de instituții și organizații academic – considerăm că acest asalt nu este doar împotriva CEU, ci și împotriva libertății academice în toată Ungaria.
Prim-ministrul Viktor Orbán a beneficiat de o bursă CEU pentru a studia ce?
Orbán a primit o bursă de la Fundația Soros – nu de la CEU – pentru a studia la Colegiul Pembroke de la Oxford. Întâmplarea face că am primit o scrisoare de sprijin chiar de la Pembroke.
Citește ziarul integral în format .PDF aici !