16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCum arată o trompă de fluture? Vezi microfotografiile anului 2011

Cum arată o trompă de fluture? Vezi microfotografiile anului 2011

V-aţi închipuit vreodată cum arată trompa unui fluture, un pui de ţânţar ori o furnică?

În cea de-a 37-a ediţie a concursului dedicat microfotografiei, The Nikon Small World Competition,  fotografi profesionişti şi amatori s-au înscris cu cele mai reuşite „opere” ale lor: abdomenul unei albine, pe care îşi ţine săculeţii cu polen, un fir de iarbă, o trompă de fluture, un ac cu aţă sau două larve de ţânţar într-o picătură de apă, relatează Daily Mail, în ediţie electronică.

Oameni din 62 de ţări şi din domenii foarte diverse – de la chimie, botanică şi biologie, la cercetare şi biotehnologie – participă la concursul ai cărui câştigători vor fi anunţaţi în 4 octombrie.

Dincolo de aspectul estetic, microfotografiile sunt utile în cercetare şi industrie, pentru că relevă caracteristici ale obiectelor care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

„Particip în fiecare an, pentru că, într-o bună zi, vreau să câştig. În fiecare an, provocarea este mai mare, pentru că aparatele sunt din ce în ce mai performante”, a explicat doctorul Stephen S. Nagy, autorul fotografiei cu trompa de fluture. El a povestit că avea imaginea în minte de ani de zile, însă nu a avut tehnologia necesară pentru a face trompa vizibilă.

Prima ediţie a competiţiei dedicată microfotografiei a fost organizată în 1974.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre competiţie sau vreţi să vă înscrieţi la ediţia din 2012, puteţi accesa site-ul aici.

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă