22.7 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialCât costă să rămâi în liga lu' Mitică

Cât costă să rămâi în liga lu’ Mitică

Vasile Avram, şeful arbitrilor de fotbal, a fost arestat ieri pentru 29 de zile, deoarece ar fi primit 19.000 de euro mită ca să protejeze discret, în sezonul fotbalistic 2011-2012, una dintre cele mai slabe echipe din campionat, FCM Tg. Mureş. În cele şapte etape disputate până acum, FCM Tg. Mureş a câştigat un meci, a făcut trei egaluri – printre care rezultatul senzaţional cu Astra (care a bătut Steaua!) – şi a pierdut doar cu Dinamo, Steaua şi CFR Cluj. Mobilul: evitarea retrogradării.

 

Personajele din episodul arestării de ieri sunt: Vasile Avram (ares­tat, preşedi­tele Comisiei Centrale a Arbitrilor); omul de afaceri Ioan Sorin Ţerbea (arestat, susţi­nător al echipei FCM Tg.. Mureş); pilotul Nicolae Iacobescu (cercetat în libertate), recepţionerul Vasile-Constantin Cheorean (cercetat în libertate) şi arbitrul Andrei Chivulete, care, deocamdată, are calitatea de martor.

Cum se aranjează meciurile de fotbal

Potrivit procurorilor anti­corupţie, din interceptările unor convorbiri, la data de 21 mai 2011, omul de afaceri Sorin Ţerbea ar fi schimbat mai multe sume de bani în valută cu scopul de a-l mitui pe şeful arbitrilor Vasile Avram. Tot la acea dată,  Ţerbea  ar fi insistat (convorbire telefonică interceptată) ca Vasile Avram să vină la Tg. Mureş ca supervizor din partea Ligii Profesioniste de Fotbal pentru meciul FCM Tg. Mureş-U Cluj. Iniţial,  Avram a refuzat („e distanţa mare”), dar a acceptat după ce Ţerbea i-a promis că-i va trimite elicopterul şi  că va fi „mulţumit”.

„Împachetarea”, pregătită pentru sezonul 2011-2012

 

După acceptul lui Avram, Ţerbea i-ar fi  ordonat  lui Vasile – Constantin Cheorean (recepţioner la Hotelul Prezident): „Împachetează-i pe ăia frumos, ca pentru cadou, şi dă-i pilotului” (fragment din interceptări).

La audieri,  Cheorean a susţi­nut că nu-şi aduce aminte despre ce era vorba, deoarece Ţerbea îi trimite zilnic la recepţie plicuri cu bani pentru cheltuieli curente, facturi, documente. Pilotul, Nicolae Iacobescu,  a refuzat să facă declaraţii ( şi-a rezervat dreptul la tăcere). Avram a negat că ar fi primit mita.

Ţerbea: „Am cumpărat valuta pentru mobilă”

În apărarea sa, Sorin Ţerbea  ar fi  susţinut că nu a dat mită pentru că nu avea nici un motiv să susţină echipa FCM  Tg. Mureş, deoarece nu ar avea nici o legătură cu aceasta (nu este finanţator sau acţionar), după cum ne-a relatat avocatul Dan Năstruţ. Ţerbea a mai spus  că, la data de 21 mai 2011, ar fi cumpărat de la casele de schimb valutar circa 25.000 de euro, cu scopul de a achiziţiona mobilă din Germania; a recunoscut însă  că a trimis elicopterul pentru a-l aduce pe Avram la meci.

Avocatul Alexandru Şerban, apărătorul lui Vasile Avram susţine  că „nu există interceptări care să precizeze suma mitei de 19.000 de euro, nu există mobilul pretinderii mitei, nu există probe”. Şerban mai spune că  singura probă ar fi următoarea convorbire telefonică:

Ţerbea: „Ai ajuns acasă? Cum eşti?”

Avram: „Mulţumesc mult, am ajuns. Sunt OK, mulţumesc mult!”.  În acest caz a mai fost audiat ca martor (deocamdată, spun surse judiciare) şi arbitrul Andrei Chivulete, care ar fi fost delegat de către Comisia Centrală a arbitrilor CA să arbitreze mai multe meciuri ale echipei de fotbal FCM Târgu Mureş, în sezonul trecut. La audieri el a susţinut că nu i-a cerut nimeni să protejeze FCM Tg. Mureş.

Astra a bătut Steaua, dar nu şi FCM Tg. Mureş

Surse judiciare spun însă că la dosar ar exista probe care confirmă mituirea. Până în prezent, FCM Tg. Mureş,  una dintre cele mai slabe echipe din campionat,  a disputat şapte meciuri,  din care a câştigat un meci (cu Mioveni), are  trei egaluri (cu Astra – care a bătut Steaua -, cu U Cluj şi cu Sibiu), şi a pierdut doar cu Steaua, Dinamo şi CFR Cluj. Scopul final al mituirii ar fi fost evitarea retrogradării.

Cele mai citite

Armata română se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, a anunţat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

Ministru Predoiu, înainte de participarea la Consiliul JAI: „Sunt convins că vom primi semnalele pentru care am muncit permanent“

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, spune că a a avut o serie de întâlniri înainte de Consiliul JAI , pentru a pregăti intrarea României în...

Biserica evanghelică fortificată din județul Sibiu, distinsă cu Premiul Publicului și Grand Prix 

Proiectul de reabilitare a Bisericii Săsești din Alma Vii, din comuna Moșna, județul Sibu, este marele câștigător al anului 2024: Grand Prix și Premiului Publicului în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă